Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is een transitie, een radicale overgang, nodig, niet alleen voor energie, maar ook voor materialen. Zo’n 40% van het klimaatprobleem wordt namelijk veroorzaakt door de ‘spullen’ die we gebruiken. In het boek "De materialentransitie" geeft Peter Arnoldy een systematisch overzicht van het probleem en de oplossingen. Hij beschrijft de exponentiële groei van materialengebruik in de afgelopen generaties en laat vervolgens zien hoe we enerzijds minder grondstoffen kunnen gebruiken en hoe anderzijds recycling verder ontwikkeld kan worden. Groene voedingen en CO2 kunnen als grondstof dienen voor materialen in onder andere de petrochemie. In deze ontwikkelingen moeten alle partijen, consument, industrie en overheid, een rol spelen. "De materialentransitie" behandelt een tot nu toe onderbelicht aspect van de grote transitie naar een duurzame wereld.
Auteur Peter Arnoldy (1956) is scheikundige en werkte in de petrochemie. Hij heeft een uitgebreide kennis op het gebied van chemische technologie, procesontwikkeling, en succesvolle opstart van nieuwe technologie. Hij verdiept zich al jaren in milieuproblematiek en in de vraag hoe industriële processen duurzaam gemaakt kunnen worden.
Het boek De materialentransitie, Van weggooimaatschappij naar duurzaam gebruik van materialen, door Peter Arnoldy, verschijnt bij Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-94-6301-415-1, paperback, 310 pagina's. Winkelprijs € 29,50.
Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Eburon
Ga naar alle berichten van deze organisatie.