Nieuw boek Realiteit en Werkelijkheid: met betekenisgeving verandert alles

17 NOV 2022 10:50 | Uitgeverij Eburon

Realiteit en Werkelijkheid: deze twee begrippen worden vaak als synoniem gebruikt, maar je kan ze ook gebruiken om de wereld op twee heel verschillende manieren te duiden. Werkelijkheid is dan de wereld van ons denken, en realiteit de wereld waarin we leven en in wisselwerking zijn met onze omgeving. Met deze tweedeling kun je opeens woorden geven aan wat er in deze tijd gebeurt: talloze situaties worden beheerst door werkelijkheden, vol met ons denken in doelen, regels en modellen ten koste van wisselwerking waaruit ook wij zijn ontstaan.

Het boek is opgebouwd uit verhalende dialogen. Dit maakt het zeer leesbaar en zorgt ervoor dat je geleidelijk inzicht krijgt in de crises van deze tijd. Je gaat zien wat veel mensen als ongelooflijk beschouwen: een haalbare weg naar een hoopvolle toekomst. Het is dan ook te verwachten dat dit boek de discussie in onze samenleving merkbaar zal gaan beïnvloeden.

Wim van Dinten was tot 2000 directeur Strategie van de coöperatieve Rabobank. In 1987 werd hij bijzonder hoogleraar Bedrijfskundige Analyse en Synthese aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft ervaren hoe de verandering van oriëntaties van mensen niet alleen de Rabobank maar alle organisaties, instituten, het onderwijs en ook de politiek veranderden. Hij veranderde ook zelf. Hij studeerde af als wiskundig ingenieur en wordt nu gezien als organisatiekundige, antropoloog, politiek filosoof, epistemoloog. In 2002 richtte hij met Imelda Schouten Stichting Sezen op, waar hun inzichten zich ontwikkelden. Dit boek beschouwen ze als hoogtepunt.

Imelda Schouten studeerde bedrijfskunde omdat ze wilde begrijpen hoe organisaties ons leven beïnvloeden. Ze werkte bij de Rabobank, onderzocht of die bank coöperatief moest blijven. Bij het zoeken naar antwoorden ging ze zich steeds meer bezighouden met betekenisgeving en hoe dat ons gedrag en oordeelsvermogen bepaalt. Ze geeft haar inzichten door in de Sezen Academy en via adviezen aan mensen en organisaties die overgangen doormaken.

Realiteit en Werkelijkheid: naar een hoopvolle toekomst verschijnt bij Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-90-79768-03-5, paperback, 392 pagina's. Winkelprijs € 37,50.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid