Het is dit jaar veertig jaar geleden dat in Nederland de eerste berichten verschenen over een onbekende ziekte waaraan in de Verenigde Staten onder andere mensen met hemofilie overleden. In 1983 werd het virus als hiv geïdentificeerd; het virus veroorzaakt de ziekte aids. Het bleek dat hiv kan worden overgedragen door bloed en bloedproducten. Via deze weg konden ook mensen met hemofilie aids krijgen. Het bloedplasma was bovendien vaak besmet met een ander, toen nog onbekend virus dat een vorm van hepatitis veroorzaakte. Dit virus werd in 1989 geïdentificeerd en heet hepatitis c.
In het nieuwe boek Wat wij nog niet wisten, 40 jaar hemofilie hiv, aids, hepatitus c komen verschillende mensen met hemofilie aan het woord die een virusbesmetting opliepen door de behandeling met stollingsproducten, producten die juist bedoeld waren om hen een gewoon leven te geven. Nu veertig jaar later is de kennis over virusinfecties toegenomen. Wat we toen niet wisten, weten we nu. Toch bestaat er nog steeds een taboe op besmettingen met aids. Naast indringende verhalen van slachtoffers pleit het boek ervoor om hen op passende wijze schadeloos te stellen.
Het boek is samengesteld door Cees Smit, Henk Koetsveld & Annemarie de Knecht-van Eekelen. Cees Smit publiceerde eerder zijn autobiografie Overleven met hemofilie (Eburon, 2021).
Wat wij nog niet wisten, 40 jaar hemofilie hiv aids hepatitus c verschijnt bij Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-94-6301-429-8, paperback, 160 pagina's. Winkelprijs € 20,00.
Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Eburon
Ga naar alle berichten van deze organisatie.