Bewonersinitiatieven opgelet: schrijf je nu in voor Kern met Pit 2025

02 SEP 2024 11:21 | Katalys

Rectificatie: eerdere berichtgeving bevatte de verkeerde afzender. Dit hoort Katalys te zijn.

Vanaf 1 september kunnen bewoners met een goed idee voor hun buurt zich weer inschrijven voor Kern met Pit, het programma van Katalys dat lokale initiatieven ondersteunt. Of je nu een buurttuin wilt aanleggen, een speeltuin wilt realiseren, of een repaircafé in je dorp wilt opzetten: Kern met Pit biedt een unieke kans om jouw idee werkelijkheid te maken. Het programma biedt een jaar lang deskundige begeleiding, een kans op € 1.000,- én de prestigieuze Gouden Pit ter waarde van € 3.000,- 

Moestuin tussen de stenen 

Een van de opvallende projecten in 2024 was bijvoorbeeld moestuin De Steker. In deze straat in Enkhuizen zagen bewoners met lede ogen hun speeltuintje verdwijnen. Ze maakten samen een plan voor een tuin van de buurt, met groenten en lekkere kruiden. Ze werken samen in de moestuin en dat zorgt voor een betere band tussen de bewoners. Het is binnen een jaar een prachtige groene ontmoetingsplek geworden, waar iedereen kan samenkomen, elkaar kan leren kennen en van elkaar kan leren. Moestuin De Steker laat zo de buurt letterlijk en figuurlijk bloeien. 

Wat is Kern met Pit? 

Al ruim 45 jaar daagt Katalys bewonersinitiatieven uit met 'Kern met Pit' om in één jaar hun droom voor de buurt of wijk te realiseren. Sinds de start zijn meer dan 5.000 projecten succesvol afgerond. Bewoners die deelnemen aan Kern met Pit krijgen toegang tot een breed netwerk van experts, gratis workshops, en ondersteuning van adviseurs van Katalys uit hun eigen regio, die hun kennis en expertise kosteloos inzetten. Ook ingenieursbureau Arcadis stelt expertise beschikbaar. Of het nu gaat om het regelen van financiering, het maken van een bouwtekening, of het vinden van de juiste contacten: het team van Katalys staat klaar om te helpen. 

Waarom meedoen? 

Naast de praktische ondersteuning, biedt deelname aan Kern met Pit ook een flinke dosis motivatie en inspiratie. Deelnemers leren van elkaar tijdens landelijke bijeenkomsten en komen in contact met andere bevlogen bewoners. Bovendien krijgen succesvolle projecten niet alleen een financiële beloning, maar ook de kans om mee te dingen naar de Gouden Pit, een prijs voor het meest impactvolle bewonersinitiatief van Nederland. 

Inschrijven 

Heb jij ook een idee dat je buurt mooier, groener, veiliger, of gezelliger maakt? Wacht dan niet langer en schrijf je project vóór 1 november 2024 in voor Kern met Pit 2025 via www.kernmetpit.nl. Wie weet is jouw initiatief straks het volgende succesvolle Kern met Pit-project dat het leven in de buurt een stukje beter maakt! 


Over Kern met Pit en Katalys Katalys versterkt mensen met een initiatief voor hun eigen omgeving. Bewonersgroepen die zich inzetten voor een betere, groenere, gezondere, gezellige buurt kunnen terecht bij Katalys voor een gratis deskundige adviseur. Meer dan 100 adviseurs ondersteunen vanuit provinciale teams de bewonersinitiatieven in hun eigen regio. Deze adviseurs zetten als vrijwilliger kosteloos hun professionele expertise en netwerk in. Katalys kan indien nodig een maatschappelijk initiatief (mee)financieren of hulp inschakelen van ingenieursbureau Arcadis. Al ruim 45 jaar organiseert Katalys het landelijke leefbaarheidsprogramma ‘Kern met Pit’. Met dit landelijke programma daagt Katalys bewonersgroepen uit om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar uit te voeren. Ieder jaar doen zo’n 150 buurtinitiatieven mee. Al meer dan 135 jaar werkt Katalys zo aan krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. Eventueel onderschrift foto: Een pluktuin of moestuin in de buurt kan zorgen voor meer verbinding en ontmoetingen tussen de bewoners. Zoals hier in Pluktuin Schipluiden, eveneens een Kern met Pit project.  

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen