'Doorstromers zetten woningmarkt in beweging'

29 APR 2024 08:34 | NVM
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marc van der Lee

Aanleiding:
’Samenleving meer gebaat bij bouw duurdere woningen’ - De Telegraaf

Nederland staat voor een massieve opgave om het woningaanbod in balans te brengen met de urgente vraag. Voor versnelling van de woning(bouw)realisatie is een pragmatische aanpak vereist. Die richt zich niet alleen op het versnellen van woningbouw, maar ook op het beter benutten van de bestaande vastgoedvoorraad. Gericht bouwen voor doorstroming helpt daarbij ook de starters op de woningmarkt. Het zijn tenslotte de doorstromers die verhuisbewegingen en daarmee de woningmarkt in beweging zetten.

Wat nog meer nodig is:

• Versnelling van woningbouw

Verkort planvormingsprocedures, uniformeer landelijke eisen en stimuleer publiek-private samenwerkingen. NVM-makelaars leveren een praktische bijdrage aan de regionale versnellingstafels door het uitlichten van de urgentie en de lokale vraag met data te onderbouwen.

• Betere benutting van de bestaande vastgoedvoorraad

Zet in op splitsing en optopping -laagje erop- van woningcomplexen en transformeer leegstaand en economisch onrendabel vastgoed.

• Ontstapelen van regelgeving

De afgelopen jaren is de woningmarkt overspoeld met regelgeving. De effecten van stapeling zijn vaak over het hoofd gezien. Zo verslechterde het investeringsklimaat in rap tempo. Private investeerders zijn essentieel om op korte termijn het aanbod op de woningmarkt te vergroten.

Over NVM : Wij zijn NVM. De partner in de wereld van vastgoed. Onze 4.400 leden staan midden in de samenleving. Onze sector speelt een sleutelrol in het behoud van de leefbaarheid van ons land. We staan voor uitdagingen zoals verduurzaming, vergrijzing en woningtekorten. NVM gelooft dat kennis, data en samenwerking noodzakelijk zijn om innovatieve oplossingen te vinden. Met hart voor mens en planeet neemt NVM haar verantwoordelijkheid. Iedereen verdient een optimale plek voor woon- en werkgeluk. Nu en in de toekomst. Samen met onze partners zetten wij daarom alles op alles voor de transitie naar een duurzame samenleving.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed