'Inspanning tegen handel in hondenvlees blijft nodig'

08 JAN 2024 14:41 | Stichting VIER VOETERS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marcel Kwant

Aanleiding:
Politie redt 226 honden op weg naar slachthuis in Indonesië | RTL Nieuws

De recente onderschepping van een vrachtwagen met 226 honden in Indonesië onderstreept de voortdurende noodzaak om de handel in honden- en kattenvlees te bestrijden. Hoewel sinds 2018 strengere regels van kracht zijn, waaronder lokale verboden zoals in Semarang, blijkt uit deze gebeurtenis dat de handhaving van deze wetgeving nog steeds tekortschiet. Deze situatie benadrukt de uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn in Zuidoost-Azië, waar jaarlijks naar schatting meer dan tien miljoen honden en katten worden gedood voor consumptie. 

De handel gebruikt wrede methoden zoals verdrinken, ophangen, en levend verbranden van dieren. In veel gevallen zijn deze honden en katten huisdieren die van hun eigenaren zijn gestolen door de handelaren. Ook zwerfdieren zijn vaak het slachtoffer. Dit veroorzaakt niet alleen dierenleed, maar ook gezondheidsrisico's zoals hondsdolheid en cholera omdat er geen controle is op herkomst van dieren en er weinig aandacht is voor hygiëne.

Een relatief klein deel van de bevolking in Zuidoost-Azië eet vlees van honden en katten en de weerstand groeit onder andere in Vietnam. Als dierenwelzijnsorganisatie werken we actief samen met lokale partners aan het verbeteren van het leven van deze dieren in Cambodja, Vietnam en Indonesië, met het doel de handel tegen 2030 te beëindigen. We zijn er nog niet, maar er worden al grote stappen gemaakt.

We werken intensief met lokale partners en overheden om de handel in honden- en kattenvlees te stoppen. Onze inspanningen omvatten lobbywerk in Indonesië, Cambodja en Vietnam op nationaal en internationaal niveau. We benadrukken gezondheidsrisico's en bieden steun via ons Zuidoost-Azië Partnership Programma aan lokale gemeenschappen die deze handel willen beëindigen. Ook informeren we toeristen, zetten castratieprogramma's op voor zwerfdieren en trainen aspirant-dierenartsen. Daarnaast redden we dieren uit deze situaties.

Onze inspanningen krijgen wereldwijd veel steun, wat blijkt uit de meer dan twee miljoen handtekeningen die onze petitie tegen de handel in honden- en kattenvlees heeft verzameld.Meer binnen de rubriek Dieren en natuur