'Tweede Kamer zwijgt over dodelijke Tunesië-deal'

01 AUG 2023 10:59 | Europees Parlement

Dit is een expertquote van Sophie in ’t Veld, lid van het Europees Parlement met de portefeuille migratie

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nog steeds honderden migranten in erbarmelijke omstandigheden vast in woestijn tussen Tunesië en Libië - NRC

Toen onlangs de Tunesië-deal werd beklonken tussen de Europese Commissie en de Tunesische dictator Saied, stond demissionair premier Rutte erbij om zichtbaar zijn zegen te geven. Op dat moment wist hij heel goed welke onmenselijke praktijken Saied eropna houdt, zoals het laten creperen van migranten in de woestijn. Sindsdien is er niets veranderd en gaat er niets veranderen.

De 'deal' met Tunesië gaat niet het aantal migranten terugbrengen, terwijl het aantal sterfgevallen in de woestijn hoog blijft. Het is een slechte deal die niet bereikt wat is gecommuniceerd. Van meet af aan stond de betrokkenheid van Rutte in dienst van een politieke campagne.

Honderden migranten creperen in de woestijn, weken nadat Rutte de hand van Saied schudde met de Nederlandse vlag op de achtergrond. Namens ons allemaal dus. Waarom blijft de Kamer hierover zwijgen? Iedere onwetendheid ten tijde van het sluiten van de deal is niet meer geloofwaardig. De Kamer moet terugkomen van reces en een wandaad tegen de menselijkheid aan de kaak stellen, die met de zegen van Nederland wordt voortgezet.

Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van
Europees Parlement

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid