Dit is een expertquote van Caroline Nagtegaal, Europarlementariër VVD (Renew), Europees Parlement.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Wordt het adieu auto? ‘Autobezit voor iedereen is straks niet langer vanzelfsprekend’ | Binnenland | AD.nl
Veel autobezitters moeten in de toekomst afscheid nemen van hun auto. Anders lukt het ons niet om volledig klimaatneutraal te worden op het gebied van vervoer. Dat zegt Jan Willem Erisman, de nieuwe voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad, tevens de belangrijkste klimaatadviseur van de Nederlandse regering in het AD. Een totaal verkeerd signaal op een verkeerd moment als je het mij vraagt.
Net wanneer we in Europa met z’n allen keihard aan het werk zijn om met schoner rijden ons steentje bij te dragen aan de energietransitie. Niet alleen is het paniekvoetbal, ook wordt hiermee volledig voorbijgegaan aan de huidige technologische ontwikkelingen.
Ik kan mij goed voorstellen dat je als autobezitter niet blij wordt bij het lezen van zo'n bericht. Zeker niet als je net de stap hebt gezet om een elektrische auto aan te schaffen. Of als je afhankelijk bent van je auto, bijvoorbeeld om op je werk te komen.
Erisman stelt dat grondstoffen, die we nodig hebben voor de productie van batterijen, schaars zijn. In zekere zin is dit waar, onze planeet heeft geen eindeloze voorraden kobalt, lithium of nikkel. Maar er wordt te snel voorbijgegaan aan wat wel al kan en waar kansen liggen. Denk aan het recyclen van kritieke mineralen, onlangs nog door de G7-landen omarmd in hun voorstel voor kritische mineralen. Zo heeft het bedrijf Panasonic zelfs een technologie ontwikkeld voor het produceren van kobaltvrije batterijen. Dit soort innovaties maakt batterijen goedkoper en landen die zelf geen grondstoffen hebben, worden zo minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.
Zijn we er nu dan? Zeker niet. Maar een beetje optimisme over het innovatieve vermogen van bedrijven is wel op zijn plaats. Angst zaaien en in beperkingen denken is wat mij betreft niet te manier.
Dit is een origineel bericht van Europees Parlement
Ga naar alle berichten van deze organisatie.