Week van de Veiligheid 2023: Stop agressie en geweld

05 OKT 2023 09:15 | Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Een vechtpartij die in een (horeca)zaak uitbreekt of een klant die agressief wordt: veel ondernemers krijgen vroeg of laat helaas te maken met agressie en geweld. Vaak komt dat gedrag onverwacht. Helemaal als je er niet op voorbereid bent. Tijdens de jaarlijkse Week van de Veiligheid (week 41), een initiatief van Platform Veilig Ondernemen (PVO), organiseren gemeenten, brancheorganisaties, politie en regionale PVO’s activiteiten en evenementen om ondernemers en hun medewerkers te helpen zich beter te weren tegen agressie en geweld en mogelijke andere vormen van criminaliteit.

Campagne

In 2023 ligt de focus op het thema ‘Agressie en geweld’. Steeds vaker krijgen ondernemers en hun medewerkers hiermee te maken. Van agressief gedrag bij de (zelfbedienings)kassa's tot onbeschofte gasten in de horeca, het komt voor in alle branches. Door vroegtijdig de signalen van agressie en geweld te herkennen en te weten hoe te handelen kunnen ondernemers en hun personeelsleden tijdig ingrijpen of het zelfs voorkomen.

De campagnewebsite www.deweekvandeveiligheid.nl biedt informatie over de signalen en maatregelen die je kunt nemen om agressie en geweld tegen te gaan. De website geeft ook een overzicht van alle aangemelde activiteiten die tijdens deze week in het land plaatsvinden.

Activiteiten

Van 9 tot en met 14 oktober kunnen ondernemers onder meer aansluiten bij veiligheidsontbijtjes die op verschillende locaties in het land georganiseerd worden. Inwoners kunnen naar veiligheidsmarkten die door een aantal gemeenten worden georganiseerd of zich aansluiten bij een van de vele workshops waar deelnemers tips en tricks krijgen om hun veiligheid te vergroten. Niet enkel op het gebied van agressie en geweld, maar ook om zich beter te (kunnen) weren tegen bijvoorbeeld verschillende vormen van cybercriminaliteit.

Een kleine greep uit deze activiteiten:

  • 9-10-2023 Ondernemersontbijt Veilig Ondernemen in Heemskerk
  • 10-10-2023 Veilig Ondernemen in Noord-Nederland in Haren
  • 11-10-2023 Ondernemersontbijt Agressie en Geweld in Doetinchem
  • 12-10-2023 Veiligheidsdag in Leusden over georganiseerde ondermijnende criminaliteit
  • 13-10-2023 Ondernemersontbijt Agressie, Geweld en Ondermijning in Heiloo
  • 14-10-2023 Veiligheidsdag Soest/Soesterberg op militairterrein de Vlasakkers.

Landelijke aftrap/officiële opening Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid wordt op 9 oktober officieel door Patrick van den Brink (directeur het CCV en PVO NL) ‘afgetrapt’ in Amsterdam. Tijdens deze officiële opening staan onder meer Jacco Vonhof van MKB Nederland en Maurits Sanders, expert in publiek-private samenwerking tussen ondernemers en overheid, op het programma als sprekers.

Meer informatie

Welke activiteiten er in het land worden georganiseerd, maar ook praktische tips en maatregelen die ondernemers en medewerkers kunnen nemen om zich beter te weren tegen agressie en geweld, zijn te vinden op deweekvandeveiligheid.nl.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws