Grote stap in vroegtijdig voorspellen van Alzheimer tot 6 jaar voor eerste symptomen

03 JUL 2024 10:14 | ToxGenSolutions

ToxGenSolutions, een veelbelovend moleculair diagnostisch bedrijf gebaseerd in Maastricht, is geselecteerd om mee te mogen doen aan het StartUp Health’s Alzheimer’s Moonshot accelerator programma. Deze samenwerking beoogt nieuw leven te brengen in de detectie van de ziekte van Alzheimer via ToxGenSolutions' first-in-class testservice, die een prognose biedt voor hoogrisico-individuen tot 6 jaar voor de eerste symptomen gesignaleerd worden.

De ziekte van Alzheimer raakt miljoenen mensen wereldwijd en heeft veel gevolgen voor patiënten, families en de zorginstellingen. StartUp Health, gebaseerd in de Verenigde Staten, speelt een belangrijke rol in zorginnovaties door strategische partners met biotechnologische bedrijven te hebben, zoals ToxGenSolutions. Deze samenwerking is deel van het StartUp Health’s Alzheimer’s Moonshot initiatief, gelanceerd in samenwerking met Gates Ventures en de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF), welke wordt ondersteund door de Bill Gates Foundation. Dit initiatief heeft als doel een gemeenschap van innovators te creëren om de diagnostiek, behandeling en ook de preventie van deze impactvolle ziekte sneller te laten verlopen.

Volgens Alzheimer Nederland leven momenteel ongeveer 300.000 mensen met dementie in Nederland, en dit aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan een half miljoen tegen 2040 als er geen doorbraken worden bereikt in preventie of behandeling. De geschatte kosten voor dementie zullen naar verwachting stijgen naar 15,6 miljard euro in 2040 (Nationale Dementiestrategie 2021-2030). Bovendien is Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie, goed voor ongeveer 70% van de gevallen. De aandoening heeft niet alleen gevolgen voor ouderen, maar ook voor gezondheidszorgsystemen en mantelzorgers.

StartUp Health is een uniek platform, welke samenwerkingen helpt te creëren, coaching en media coaching biedt. StartUp Health bestaat al 13 jaar en heeft al samengewerkt met meer dan 500 startups. Dit platform maakt het bedrijven zoals ToxGenSolutions mogelijk om onderzoek te transformeren naar praktische oplossingen die op de markt kunnen komen en opgeschaald kunnen worden, om uiteindelijk de uitkomsten van Alzheimerpatiënten wereldwijd te verbeteren.

"ToxGenSolutions voelt zich vereerd om met diagnostische/prognostische capaciteiten bij te dragen aan het Alzheimer's Moonshot-programma,” aldus Dr. Erwin Roggen, CEO en medeoprichter van ToxGenSolutions. “Onze testservice geeft farmaceutische bedrijven een voorsprong in hun klinische proeven, waarbij wordt verzekerd dat deelnemers in de controlegroepen onwaarschijnlijk zijn om Alzheimer te ontwikkelen binnen het cruciale venster van 6 jaar. Met deze samenwerking benadrukken we onze toewijding om oplossingen te ontwikkelen die vroege detectie van deze ziekte mogelijk maken.”

Alarmerende statistieken: Alzheimer treft vrouwen onevenredig vaak, waarbij 1 op de 3 vrouwen waarschijnlijk de ziekte zal ontwikkelen na de leeftijd van 65, vergeleken met 1 op de 7 mannen. Gemiddeld krijgt 1 op de 5 personen in hun leven te maken met Alzheimer, ongeacht geslacht. Opmerkelijk is dat 95% van de gevallen van Alzheimer sporadisch is en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals levensstijl, vervuiling en dieet, eerder dan door genetische overerving, die minder vaak voorkomt.

Het hebben van een vroegtijdig detectievenster van 4-6 jaar vóór de klinische diagnose van de ziekte van Alzheimer is zowel voor individuen als voor gezondheidssystemen belangrijk. Deze verlengde periode maakt het mogelijk om personen die risico lopen te identificeren voordat symptomen optreden, wat mogelijk vroege interventies mogelijk maakt. 

Voor farmaceutische bedrijven is deze vooruitgang van belang voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die Alzheimer in zijn vroege stadia kunnen aanpakken, waarbij neurologische schade minimaal of afwezig is. Dergelijke therapieën zouden de ziekteprogressie kunnen vertragen of zelfs volledig kunnen voorkomen. Deze mogelijkheid biedt hoop aan de vergrijzende bevolking in Nederland en wereldwijd, verbetert de kwaliteit van leven en kan mogelijk de druk op mantelzorgers en gezondheidsinstanties verminderen.

ToxGenSolutions nodigt uit tot verder contact voor een interview mogelijkheid en om dieper in het onderwerp te duiken.

Referenties

Voor meer informatie over ToxGenSolutions en haar initiatieven:

·       Lees meer over de focus van ToxGenSolutions op microRNA voor vroege detectie van Alzheimer in dit artikel: ToxGenSolutions Zeroes in on microRNA for the Early Detection of Alzheimer’s

·       Ontdek meer over het Alzheimer's Moonshot-initiatief van StartUp Health en de betrokkenheid van ToxGenSolutions hier: StartUp Health Announces First Companies to Join Alzheimer's Moonshot Community

·       Verken inzichten uit lokale berichtgeving over de vooruitgang van ToxGenSolutions in Alzheimer-diagnostiek: De Limburger

·       Bekijk perspectieven over het versnellen van de behandeling van Alzheimer met de bijdragen van ToxGenSolutions: Nummer1


Meer binnen de rubriek Zorg