'NeuroMind Academy introduceert geaccrediteerde AI-ondersteunde medische nascholing'

17 JUL 2024 12:19 | Neuromind

Samen met Universiteit Maastricht ontwikkelde NeuroMind Academy een uniek algoritme voor Artificial Intelligence (AI). Het slimme AI-model doorzoekt betrouwbare medische bronnen op basis van vooraf ingestelde zoekcriteria. De verkregen informatie wordt samengevat en vervolgens automatisch omgezet in podcasts die worden aangeboden voor bij- en nascholing van medische professionals. Het patent op het algoritme is in voorbereiding. De verkregen accreditatie voor Europa en de Verenigde staten is de volgende essentiële stap voorwaarts. Het is namelijk voor het eerst dat e-learningmateriaal dat met hulp van een AI-algoritme is gegenereerd, werd geaccrediteerd. 

Toekomstvisie

Toch zijn deze twee eerste grote stappen slechts het begin. Met het AI-algoritme en machine learning worden op korte termijn nieuwe cursussen gegeneerd en aan het aanbod toegevoegd. Maar de toekomstvisie van neurochirurg en ondernemer Pieter Kubben, de drijvende kracht achter NeuroMind en de NeuroMind Academy, is ambitieuzer: hij wil gepersonaliseerde content voor nascholing voor medische professionals wereldwijd genereren: “Er is steeds meer behoefte aan maatwerk trainingen en opleidingen. Als chirurg of psychiater of gynaecoloog wil je immers vooral weten wat de impact is voor je eigen vakgebied. Hoe kun je de opgedane kennis toepassen in jouw dagelijks werk? Maar ook: wat is je instapniveau en hoeveel tijd wil je hieraan besteden?”

 

Accreditatie essentieel

Het algoritme werd voor het eerst gebruikt op de al eerder door hen ontwikkelde training “Digital Medicine: AI, Machine Learning and Large Language Models in Healthcare”. De eerste modules hiervan zijn beschikbaar op https://neuromind.academy

De European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME®) heeft deze training inmiddels geaccrediteerd. Door een overeenkomst tussen de European Union of Medical Specialists en de American Medical Association kunnen artsen EACCME® credits omzetten in een gelijkwaardig aantal AMA PRA Category 1 Credits™.


Bijkomend voordeel: klimaatbescherming

Wetenschappelijke conferenties zijn verantwoordelijk voor meer dan 1 miljard kg CO2-uitstoot per jaar. Zo’n 98% van dit enorme getal is reisgerelateerd. Door meer medische nascholing online te ontwikkelen, kan deze enorme CO2-uitstoot, gelijk aan de impact van 50 miljoen bomen, aanzienlijk verminderd worden. Ook scheelt dit veel reistijd voor de zorgverleners.


Over NeuroMind Academy

NeuroMind Academy - gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus - werd in 2023 gelanceerd om de besluitvaardigheid van artsen te verbeteren door hun digitale kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie, machinaal leren en grote taalmodellen te vergroten. In 2024 werd een baanbrekende stap voorwaarts gezet met de ontwikkeling van NeuroMind AI. Het uiteindelijke doel van NeuroMind Academy is om een brede groep medische professionals en beleidsmakers in de gezondheidszorg te ondersteunen met informatie over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Dankzij kennis op maat en geavanceerde technologische hulpmiddelen binnen een webomgeving die intuïtief en eenvoudig te bedienen is, kunnen zij beter gefundeerde beslissingen nemen en daarmee superieure patiëntenzorg bieden.


Over Pieter Kubben

De neurochirurg en ondernemer is tevens de bedenker van de in 2010 op de markt gebrachte toonaangevende NeuroMind App. Met deze neurochirurgische beslissingsondersteuning werken sindsdien wereldwijd meer dan 15.000 neurochirurgen. 

Meer binnen de rubriek Zorg