Foto-expositie The Beatles binnenkort in Herman Brood Museum Zwolle

08 JUN 2021 13:47 | Stichting Herman Brood Museum

The ‘fabulous four from Liverpool’, is vanaf 11 juni 2021 te bewonderen in het Herman Brood Museum in Zwolle waar ‘art-gallery’ man Ivo de Lange een expositie houdt van ruim 80 gesigneerde foto’s gemaakt door Robert Whitaker.  De expositie duurt tot en met 30 september 2021 en geeft een zeldzaam overzicht van de worldtour van The Beatles 1964-1966.

Herman Brood Museum

Het museum is gevestigd in het museumhart van Zwolle en werd in 2017 opgericht door de huidige eigenaar Ivo de Lange, een goede vriend van de in 2001 overleden rockster en kunstenaar. Met het museum wil hij vooral de herinnering aan Herman levend houden. Het museum geeft bezoekers een kijkje in het roerige leven van Brood. Foto’s, schilderijen maar ook kleine gifts met Brood als opschrift zijn te zien en te koop. https://hermanbroodmuseum.nl/

Robert Whitaker

Fotograaf Robert Whitaker kwam in 1964 bij toeval in contact met Beatles manager Brian Epstein tijdens een world tour optreden in Melbourne, waar Whitaker een studio had. Epstein was zo onder de indruk van Whitaker’s concertfoto’s – met fraaie portretten van een trotse manager - dat hij de fotograaf een baan als staffotograaf van the Beatles aanbood. Whitaker accepteerde het aanbod en van de worldtour 1964-1966 zijn door De Lange, die een langdurige vriendschap met Whitaker onderhield, meer dan 100 unieke foto’s gekocht. Het overgrote deel van deze zeldzame collectie wordt nu tentoongesteld in het Herman Brood Museum. Ook was Whitaker gedurende twee jaar huisgenoot van Salvador Dali die hij op meesterlijke wijze voor zijn camera wist vast te leggen.

The Beatles

Unseen Beatles, zo karakteriseert De Lange de fraaie expositie. Foto’s, waaronder nog niet eerder vertoonde beelden, zijn in Zwolle tentoongesteld en geven de kijker een indruk hoe de worldtour van The Beatles moet zijn geweest. Geposeerd, soms heel spontaan en onverwacht gefotografeerd, laten zien hoe John, Paul, George en Ringo achter de schermen de meest gekke fratsen uithalen. Zo is er een foto bedekt met restanten van door het viertal gerookte sigaretten.

Na Engeland, Finland, Amerika en twee Nederlandse musea is het de beurt aan Zwolle waar in het Herman Brood Museum ruimte is gecreëerd voor een van de grootste wereldbands aller tijden. Gefotografeerd door Robert Whitaker, eens de 5e Beatle genoemd.

Informatie: https://beatlesphotocollection.com/

Herman Brood Museum: elk weekend (vanaf zaterdag 5 juni 2021) van vrijdag-zondag geopend van 12-17 uur. Toegangsprijs: € 7,00 , met museum jaarkaart € 4,50; kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Stichting Herman Brood Museum

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Entertainment