Stichting Vluchteling schaalt noodhulp op voor gevluchte Rohingya

02 OKT 2017 07:00 | Stichting Vluchteling giro 999

Stichting Vluchteling trekt bijna 500.000 euro uit om de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar te helpen. Zeker een half miljoen mensen zijn de grens overgestoken vanuit de deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh. Terwijl het geweld in Myanmar doorgaat, en de dorpen branden, komen daar elke dag vele nieuwe vluchtelingen bij.

Deze vluchtelingen hebben dringend hulp nodig en acute medische zorg. Ook wordt door de gebrekkige sanitaire voorzieningen, slechte hygiëne en een tekort aan schoon drinkwater gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera.“Voor onze ogen voltrekt zich een enorme humanitaire crisis, die door de grote aantallen vluchtelingen en de onhygiënische omstandigheden waarin ze terecht komen, makkelijk veel verder uit de hand kan lopen,” aldus directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. 

Mobiele teams

Stichting Vluchteling schaalt haar noodhulp op, zowel in Bangladesh als Myanmar. Zo besteedt ze 300.000 euro aan de vluchtelingencrisis in het Bengaalse district Cox’s Bazar, de plek waar de meeste Rohingya naartoe vluchten. Van deze bijdrage worden mobiele medische teams opgezet. 

De Rohingya zijn een moslimminderheid in de deelstaat Rakhine en behoren tot ‘s werelds grootste groep stateloze mensen. Door de Myanmarese regering worden ze niet erkend als wettige inwoners van het land. Sinds het geweld tegen deze moslims eind augustus is opgelaaid, met honderden doden tot gevolg, zijn de Rohingya massaal de grens over gevlucht en andere inwoners ontheemd geraakt.

Momenteel hebben hulporganisaties geen toegang tot deze ontheemden. Stichting Vluchteling heeft ondanks dat toch 167.000 euro vrijgemaakt voor de aanschaf van noodhulpgoederen als dekens, toiletartikelen, kookgerei, en plastic zeilen. Deze stelt ze direct beschikbaar zodra het leger de hulporganisaties niet langer de toegang tot Rakhine belet.

Levensreddende noodhulp

Stichting Vluchteling is sinds 2008 actief in Myanmar. Wereldwijd verleent ze levensreddende noodhulp in grote humanitaire crises. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de gezondheid, veiligheid, onderwijs, economisch welzijn en zelfredzaamheid van mensen op de vlucht. Ze werkt daarin nauw samen met haar partner het International Rescue Committee (IRC), een van de grootste en meest ervaren hulporganisaties ter wereld. Samen zijn ze actief in 29 crisisgebieden.

 

Meer binnen deze rubriek