Vier Voeters redt bijna vijftig wilde dieren uit conflictgebied in Soedan

24 NOV 2023 08:36 | Stichting VIER VOETERS

Vier Voeters (Four Paws Nederland), een wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie, keerde deze week terug naar Soedan voor een grootschalige reddingsactie. Bijna vijftig wilde dieren, waaronder leeuwen, hyena's en wilde katten, werden geëvacueerd uit een conflictgebied in het zuiden van Khartoum. Dit was een van hun meest uitdagende missies ooit vanwege de voortdurende humanitaire crisis en de toenemende risico's voor zowel mensen als dieren. Op 19 en 20 november werkten de experts van Vier Voeters samen met lokale steun om de dieren in een tweedaagse actie in veiligheid te brengen. De dieren kregen direct veterinaire zorg en zijn ze nu veilig ondergebracht in het Um Barona National Park. De Soedanese autoriteiten nemen nu de zorg voor deze dieren op zich, terwijl Vier Voeters samen met hen naar een langetermijnoplossing zoekt.

Naast leeuwen, hyena’s en wilde katten werden ook kraanvogels, pauwen, gazelles, parelhoenders, twee steppenarenden en een maraboe gered. 

Soedan kampt sinds het uitbreken van gewapende conflicten in april 2023 met oorlog en een humanitaire crisis, waarbij 5,5 miljoen mensen het land hebben verlaten. Er is nauwelijks elektriciteit, voedsel en water. Vier Voeters heeft met een team van dierenartsen en wildlife-experts onder extreme omstandigheden een grote groep dieren geëvacueerd uit het conflictgebied in Khartoum. Ondanks de complexiteit van het conflict kreeg de dierenorganisatie toestemming, van beide partijen die betrokken zijn bij het voortdurende conflict, om de hoofdstad Khartoum binnen te gaan en alle dieren te evacueren van de locatie van Sudan Animal Rescue. De afgelopen maanden steunde Vier Voeters deze lokale dierenopvang al met kosten voor voedsel, medicijnen en personeel, en veterinaire kennis en advies. De dierenorganisatie werkt nauw samen met de Soedanese functionarissen en wordt te allen tijde begeleid door veiligheidsexperts.

“Conflicten raken niet alleen mensen, maar ook dieren. Ons doel was om deze grote groep dieren snel en veilig weg te halen. Daar hebben we alles aan gedaan, maar toch zijn er een paar dieren overleden. Je voelt je dan enorm machteloos.” vertelt Marcel Kwant, woordvoerder bij Vier Voeters.

“De bijna vijftig dieren die nog leven zijn zwak. Onze deskundige collega’s ter plaatse geven nu intensieve diergeneeskundige zorg, eten en water zodat ze flink kunnen aansterken.”

Ervaring in rampen-, crisis- en conflictgebieden

Vier Voeters is geen nieuwkomer als het gaat om het redden van dieren in urgente situaties. Hun Rapid Response-team heeft al eerder in diverse landen zoals Libië, Sri Lanka en Kenia gewerkt. Recentelijk boden ze noodhulp in Turkije en Syrië na een verwoestende aardbeving. Denk aan grootschalige evacuaties van dierentuinen in de Gazastrook in 2016 en 2019. In 2017 was de dierenorganisatie betrokken bij de redding van dertien dieren uit een pretpark bij Aleppo in Syrië. Zelfs de laatste twee overlevende beren en leeuwen uit een dierentuin in Mosul in Irak werden door hun inspanningen gered.

Vier Voeters was voor het eerst actief in Soedan in 2020 om de bijna uitgehongerde leeuwen Kandaka en Mansour dringende medische zorg en voedsel te bieden. De dierentuin waar ze werden gehouden, werd kort daarna gesloten. De dierenorganisatie verplaatste de leeuwen naar het nieuw gebouwde opvangcentrum van de lokale dierenwelzijnsorganisatie Sudan Animal Rescue, waar ze konden aansterken voor de geplande verhuizing. Na een vertraging door de COVID-19-pandemie en reisbeperkingen konden de leeuwen in november 2022 naar hun definitieve onderkomen bij Al Ma’wa for Nature and Wildlife in Jordanië

De bijgevoegde foto is vrij te gebruiken onder vermelding van © Hristo Vladev - Vier Voeters. Naast deze foto zijn er nog meer foto's beschikbaar van een leeuw die in transportkist in de lucht hangt, een verzwakte hyena, hongerige jonge leeuwen die op redding wachten en een foto van de geredde maraboe.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur