Amsterdam, 21 december 2022 – Werkt infraroodtechniek om kinderen met schildklierkanker beter te behandelen zonder bijwerkingen? De late effecten van stamceltransplantaties in kaart brengen? En een nieuw medicijn tegen kanker? Slechts een greep uit de onderzoeksvragen van zes veelbelovende nieuwe onderzoeksprojecten die Stichting Kinderen Kankervrij financiert. In totaal trekt de stichting ruim 1,4 miljoen euro uit voor onderzoeken gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. De onderzoeken gaan in 2023 van start.
1 op de 5 kinderen redt het niet
Kinderkankeronderzoek heeft de laatste jaren veel kennis opgeleverd en bijgedragen aan een stijging in overlevingskans. Maar helaas redt nog steeds 1 op de 5 kinderen het niet. Bovendien heeft 75% van alle kinderen die de ziekte overleven, te maken met late effecten als gevolg van hun behandeling.
“Ontzettend fijn dat onze donateurs en actievoerders de investering in deze nieuwe onderzoeken mogelijk maken”, vertelt Martine van Keimpema (onderzoekscoördinator KiKa). “Nieuw innovatief onderzoek is namelijk essentieel in de strijd tegen kinderkanker. Het is ons doel om de genezingskans van kinderen met kanker te verhogen naar 100%. En daarnaast is het ook belangrijk om te investeren in onderzoek dat zich richt op een betere kwaliteit van leven. Onderzoek is kostbaar, dus elke euro telt hierbij. Geweldig dat we weer op steun van onze donateurs kunnen rekenen.”
Een nieuw medicijn tegen kanker?
Onderzoekers van het Radboudumc willen een nieuw type medicijn ontwikkelen dat kankercellen gaat aanvallen. Kankereiwitten spelen een belangrijke rol in het ontstaan van kanker. Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat cellen sneller groeien of dat ze kunnen ontsnappen aan het immuunsysteem. Bestaande medicijnen die zich op kankereiwitten richten, remmen de activiteit van deze eiwitten. Maar het zou natuurlijk beter zijn om deze eiwitten compleet te vernietigen. Dat is wat de onderzoekers gaan proberen te doen met het nieuwe type medicijn dat ze gaan ontwikkelen.
De late effecten van stamceltransplantaties in kaart brengen?
Voor sommige kinderen met leukemie is stamceltransplantatie de enige kans op genezing. Dit is een hele zware behandeling die zulke ernstige bijwerkingen kan geven dat een deel van de patiënten de behandeling niet overleeft. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat overlevenden last kunnen krijgen van late effecten zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, gaan kijken welke overlevenden een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, overgewicht, hoge bloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Werkt infraroodtechniek om kinderen met schildklierkanker beter te behandelen zonder bijwerkingen?
Kinderen met schildklierkanker krijgen een operatie waarbij de schildklier volledig wordt verwijderd. Bij één op de drie kinderen raken de bijschildklieren hierbij beschadigd. Dat komt omdat de bijschildklieren niet goed te zien zijn in het lichaam van een kind. Door beschadigde bijschildklieren ontstaat calciumgebrek, wat onder andere zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en nierfalen. Ook lopen kinderen een groter risico op het ontwikkelen van andere soorten kanker. De onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC en het Utrecht UMC willen daarom kijken of een nieuwe fluorescentietechniek kan helpen om de bijschildklieren beter zichtbaar te maken. In de hoop dat de chirurg daarmee minder schade toebrengt tijdens de operatie.
Ga naar www.kika.nl om alles te lezen over de veelbelovende onderzoeken die van start gaan.
Over KiKa
Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) werkt sinds 2002 aan 100% genezing van kinderkanker. Dit doet zij door het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.
In totaal heeft KiKa door de jaren heen ruim € 77.8 miljoen besteed aan meer dan 215 onderzoeken. Onderzoeksvoorstellen die bij KiKa binnenkomen worden beoordeeld door externe experts uit binnen- en buitenland en door de Wetenschappelijke Raad. Mede dankzij KiKa is in de afgelopen 20 jaar de (vijfjaar) overlevingskans van kinderen met kanker gestegen van 72% naar 81%.
KiKa krijgt steun van 350.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, actievoerders, bedrijven en stichtingen. KiKa is aangemerkt als ANBI en beschikt over CBF-Erkenning. Meer informatie: www.kika.nl
Dit is een origineel bericht van Stichting Kinderen Kankervrij
Ga naar alle berichten van deze organisatie.