KiKa investeert 2,8 miljoen in kinderkankeronderzoek 

31 OKT 2023 10:00 | Stichting Kinderen Kankervrij

Stichting Kinderen Kankervrij maakt bekend vijf veelbelovende nieuwe studies te financieren. In totaal trekt KiKa ruim 2.8 miljoen euro uit voor deze onderzoeken met als doel minder pijnlijke behandelingen, een grotere kans op genezing en een verbeterde levenskwaliteit op latere leeftijd voor kinderen met kanker. Alle vijf de onderzoeken gaan van start in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. 

"Onderzoek naar kinderkanker heeft de afgelopen twee decennia voor veel meer overleving gezorgd." zegt Jakolien van Eijk, algemeen directeur van KiKa. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 16.000 kinderen die kanker hebben overleefd, maar nog steeds overlijdt er iedere drie dagen een kind aan kanker. En daarnaast betekent kankervrij niet altijd klachtenvrij. Driekwart van de kinderen die kanker hebben overleefd, kampt met late effecten van hun ziekte. Daarom zijn nieuwe behandelingen van cruciaal belang om niet alleen de overlevingskans te vergroten, maar ook om deze late effecten te verminderen." 

Een greep uit de nieuwe onderzoeken: 

Terugkeer van kinderkanker eerder opsporen 

In Nederland krijgen ieder jaar 40 kinderen een vorm van kanker die ontstaat in zacht weefsel van het lichaam, zoals in de spieren. Bij 1 op de 3 kinderen komt de ziekte na de behandeling terug. In deze studie gaan onderzoekers het bloed en beenmerg van patiënten bestuderen op sporen van erfelijk materiaal dat is afgegeven door de tumor. Ze hopen dat dit kan bijdragen aan een vroegtijdige detectie van een mogelijke terugkeer van de ziekte, zodat kanker beter te behandelen is. 

Nieuw medicijn voor kinderkanker 

In Nederland krijgen ongeveer 13 kinderen per jaar een zeldzame bottumor. De huidige behandelingen, zoals bestraling, operatie en chemotherapie, zijn niet altijd effectief en de tumor kan terugkomen. In dat geval is er bijna geen behandeling meer mogelijk. Daarom zijn nieuwe medicijnen hard nodig. In deze studie gaan onderzoekers een nieuw medicijn maken door een oud medicijn aan te passen. Het hergebruiken van een bestaand medicijn bespaard kosten en tijd, en zo kunnen dus ook sneller meer kinderen met kanker geholpen worden. 

Het ontstaan van kinderkanker 

In sommige gevallen hebben kinderen met kanker bepaalde veranderingen in hun DNA die we normaal gesproken alleen zien bij volwassenen met kanker. Wetenschappers proberen te begrijpen of deze specifieke DNA-veranderingen ervoor zorgen dat de kanker bij kinderen ontstaat. Het onderzoek helpt hen om beter te begrijpen hoe kanker bij kinderen begint. Als de wetenschappers dat begrijpen, kunnen ze behandelingen ook beter aanpassen. Daarnaast kan dit onderzoek bijdragen aan een beter advies voor families waarin deze specifieke mutaties voorkomen. 

Ga naar www.kika.nl om meer over onderzoeken te lezen.  

Over KiKa 

Ieder kind kankervrij, dát is het doel van KiKa. Al ruim 20 jaar financiert KiKa onderzoek naar kinderkanker. Gericht op betere behandelingen, minder pijn, hogere genezingskans en kwaliteit van leven. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel overleeft 81% van de kinderen. Daarnaast hebben drie op de vier survivors te maken met late effecten als gevolg van de behandeling. Onderzoek naar kinderkanker is daarom essentieel.  

------------------------------------------------------------------------------------ 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: Dewi Blaaupot – coördinator communicatie KiKa Dewi.blaaupot@kika.nl +316 21702253
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Stichting Kinderen Kankervrij

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Zorg