Koninklijke Tichelaar, het oudste keramiekbedrijf in Nederland, bestaat dit jaar 450 jaar. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag de dag is dat nog het geval. Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten het bedrijf te vinden vanwege de unieke kennis en ervaring die zij door de eeuwen opbouwde over grondstoffen, productietechnieken en glazuurrecepten.
Van oudsher bekend van iconisch sieraardwerk
De meeste mensen kennen Koninklijke Tichelaar vooral van het keramische sieraardewerk waar het bedrijf zich al eeuwen mee bezighoudt. Zeer bekend zijn de iconische producten die tussen 2000 en 2010 in samenwerking met vooraanstaande kunstenaars ontwikkeld werden. Het is in deze tijd dat bekende stukken als de B-Set, “Mecenaat Provincie Fryslân” en de Pyramids of Makkum gemaakt werden. Op een historische kaart is te zien dat op de plek van de oude fabriek in 1572 een steenfabriek stond waar bakstenen werden geproduceerd. Ruim 100 jaar later (in 1674) werd die fabriek omgevormd tot een gleibakkerij voor tegels en schotels die met de hand werden beschilderd. Dat was tevens het jaar dat de fabriek werd overgenomen door Freerk Jans Tichelaar. In de bijna 200 jaar die volgden werden er ruim 30 miljoen tegels en 3 miljoen schotels geproduceerd. Door toenemende concurrentie en afnemende vraag naar tegels en schotels, vormen de broers Jelmer en Jan Tichelaar omstreeks 1865 de gleifabriek om tot fabriek voor sieraardewerk.
Mama Vaas - Roderick Vos (1998)Architectonisch keramiek huidige focus
Koninklijke Tichelaar richt zich tegenwoordig (sinds 2010) hoofdzakelijk op architectonisch bouwkeramiek. Een greep uit de prestigieuze projecten in binnen- en buitenland waar het bedrijf sindsdien aan werkte: Groninger Museum (2010), Museum de Fundatie in Zwolle (2013), het Victoria & Albert Museum in Londen (2014-2017), Fiets – en voetgangerstunnel bij het Centraal Station in Amsterdam (2011-2015), Kopblok Houthaven/Frame Amsterdam (2015-2019), Pontsteiger Amsterdam (2016-2017) en, heel recent, Museum Arnhem (2017-2022).
Museum de Fundatie Zwolle - Bierman Henket Architecten 2013)Festiviteiten 450-jarig bestaan
Het 450-jarig bestaan is aanleiding voor een reeks feestelijke activiteiten. Tot en met 30 oktober 2022 is in keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de expositie Koninklijke Tichelaar 450 jaar! te zien. Een kleine overzichtstentoonstelling van de historische bedrijfscollectie van Koninklijke Tichelaar die Princessehof beheert. Het gaat om 300 voorwerpen uit deze collectie, waarvan veel items nog nooit eerder te zien zijn geweest. Van 13 augustus tot eind september wordt de oude aardefabriek aan de Turfmarkt in Makkum tijdelijk omgebouwd tot Open Atelier. Voortbouwend op de kennis en ervaring van Koninklijke Tichelaar, verkennen Humade, Studio Lotte de Raadt & Studio Kirstie van Noort en LabAir daar de mogelijkheden voor het verwerken van reststoffen in glazuur en keramiek. Bezoekers worden meegenomen door de rijke historie van het Friese bedrijf. Deze activiteit wordt georganiseerd door Stichting Frysk Tichelwurk, die speciaal voor deze viering is opgericht.
Over Koninklijke Tichelaar
Koninklijke Tichelaar is wereldwijd een begrip op het gebied van keramiek en glazuren. Door de eeuwen heen heeft het bedrijf een onschatbare bron aan kennis en kunde opgebouwd. Het bedrijf gaat continu op zoek naar de grenzen van keramiek om te komen tot innovatieve toepassingen. Dit jaar viert Koninklijke Tichelaar, dat zijn oorsprong heeft in Makkum en daar nog altijd is gevestigd, haar 450-jarig bestaan.
Bekijk hier de beeldpresentatie van de meest iconische werken van Tichelaar, van keramisch servies, design tot architectuur: https://youtu.be/3Qi-iE5QAOo.
22 NOV 2024
22 NOV 2024