'Vakbonden moeten reorganisatie Tata Steel ombuigen naar kans voor personeel'

09 APR 2025 15:38 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Pascal Besselink

Aanleiding:
Grote reorganisatie bij Tata Steel: 1800 banen weg

Tata Steel Nederland heeft aangekondigd dat het ongeveer 1800 banen zal schrappen, voornamelijk in managementfuncties. Deze ingreep, die 20 procent van het personeelsbestand raakt, zorgt voor onrust en onduidelijkheid onder de werknemers. De timing van de reorganisatie roept vragen op bij vakbond FNV, vooral omdat werkgelegenheidsbehoud een cruciale voorwaarde is in de onderhandelingen over overheidssteun voor verduurzaming.

Vakbonden zoals FNV kunnen de reorganisatie en ontslagen moeilijk voorkomen, maar zij moeten nu hun rol pakken in de onderhandelingen over een Sociaal Plan. Dit plan moet goede afvloeiingsafspraken bevatten om de impact op de getroffen werknemers te verzachten. Tata Steel is volgens de Wet melding collectief ontslag verplicht om met de bonden in gesprek te gaan en inzage te geven in financiële stukken zoals de winst- en verliesrekening en productiegegevens. Het bedrijf moet ook aantonen welke andere kostenbesparingen zijn doorgevoerd om ontslagen te voorkomen.

Financiële tegemoetkoming en perspectief

De ondernemingsraad speelt eveneens een belangrijke rol via de Wet op de ondernemingsraden. Tata Steel moet de raad om advies vragen over de reorganisatieplannen. Daarnaast kan het staalconcern kiezen voor individuele vaststellingsovereenkomsten met werknemers, die naast een financiële tegemoetkoming ook perspectief op een andere baan moeten bieden.

Belang transparante communicatie

De vakbonden en de Ondernemingsraad moeten het belang van tijdige en transparante communicatie benadrukken om verdere onrust te voorkomen en een eerlijke behandeling van de werknemers te waarborgen.

Meer binnen de rubriek Economie en geld