Ex-orkaan Kirk: toenemende kans onstuimig weer

03 OKT 2024 16:00 | Weeronline

Het orkaanseizoen is in volle gang. Orkaan Kirk is momenteel actief op de Atlantische Oceaan en behoort tot een orkaan van de derde categorie met windsnelheden rond 200 km/uur. Het lijkt erop dat de resten van deze orkaan volgende week richting onze omgeving komen en ons weer gaat beïnvloeden.

Het orkaanseizoen begon relatief rustig, terwijl een druk seizoen verwacht was. Inmiddels zijn er diverse orkanen actief. Een mogelijke oorzaak hiervan is het verlaat voorkomen van weerfenomeen El Niña. Dit fenomeen zorgt voor een klein verschil tussen de wind aan het aardoppervlak en hoger in de atmosfeer (windschering). Bij weinig windschering kunnen orkanen zich makkelijker vormen dan bij veel windschering.

Scenario's orkaan Kirk

Orkaan Kirk is momenteel actief op de Atlantische Oceaan en behoort tot een orkaan van de derde categorie met windsnelheden rond 200 km/uur. Het lijkt erop dat de resten van deze orkaan volgende week richting onze omgeving komen. Wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk en of de restanten daadwerkelijk over ons land gaan trekken is ook nog maar de vraag. Mocht dit wel gebeuren, dan kunnen we later volgende week ronduit onstuimige omstandigheden verwachten. Veel wind en regen behoren dan tot de mogelijkheden. De orkaan kan door gunstige omstandigheden nog verder uitgroeien tot een sterkere orkaan.

Een ander scenario is dat ex-orkaan Kirk ten noordwesten van ons land trekt, waardoor we met een zuidenwind te maken krijgen. Hierdoor kan de temperatuur in onze omgeving behoorlijk stijgen. 

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/3-10-2024-bereiken-ex-orkanen-volgende-week-onze-omgeving

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws