Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlandse jongeren zich zorgen maken over de toekomst. In de gemeente West Betuwe hebben zich inmiddels 41 Junior Klimaatburgemeesters aangemeld met de wens zich actief in te zetten voor een duurzame planeet aarde. Gewapend met creativiteit en digitale vaardigheden zullen deze junior klimaatburgemeesters zich op 30 maart van 15:00 tot 17:00 te GeoFort storten op het maken van toekomstbestendige ontwerpen. Als reactie op de steeds warmere zomers gaan ze de 'coolste koelteplekken' in het populaire computerspel Minecraft in 3D vormgeven. Hun doel? Lokale overheden oproepen om de beste ideeën concreet te realiseren. Ze willen in de buurt kunnen afkoelen, bijvoorbeeld bij een fontein of onder bomen. Een drijvende kracht achter de Junior Klimaatburgemeesters is GeoFort, een interactief science center over de toekomst van de planeet aarde.
Het idee om jongeren enthousiast te maken om Junior Klimaatburgemeester te worden en samen activiteiten te ondernemen komt van ‘senior’ klimaatburgemeester Willemijn Simon van Leeuwen, tevens directeur van Stichting GeoFort. Willemijn benadrukt het belang van deze jonge leiders: “De junior klimaatburgemeesters spelen, als vertegenwoordigers van de volgende generatie, een cruciale rol in het streven naar een duurzame planeet. Zij hebben immers belang bij een gezonde toekomst. Door middel van leuke en educatieve activiteiten zoals deze Minecraft-wedstrijd, worden jongeren bewust gemaakt van de uitdagingen die er zijn en worden verschillende oplossingen aangereikt. Dat geeft hoop en energie in deze tijden waarin veel jongeren bedolven worden onder somber nieuws.”
Hitteplan
Er is een nationaal hitteplan ontwikkeld met de bedoeling om de gezondheidseffecten door hitte te voorkomen. GeoFort heeft dit beleid vertaald naar een ontwerpopdracht voor jongeren, waarbij ze ervoor gaan zorgen dat elke bewoner binnen 300 meter een ‘koelteplek’ kan betreden. De jonge ontwerpers combineren de functie van afkoelen met het ontwerpen van een ontmoetings- of speelplek. Voor heel Nederland is in kaart gebracht welke bewoners te ver van een koelteplek afliggen.
Heel Nederland in Minecraft
GeoFort heeft Nederland nagebouwd in Minecraft, genaamd GeoCraftNL. In deze digitale omgeving zijn alle wegen, rivieren en meren evenals alle bestaande gebouwen in Nederland in 3D ingeladen. Jongeren kunnen hierin hun eigen leefomgeving klimaatbestendig maken.
Winnaars 'coolste koelteplekken'
Bij GeoFort gaan junior klimaatburgemeesters op 30 maart van 15:00 tot 17:30 voor de gemeente West Betuwe originele koelteplekken ontwerpen in Minecraft. Ze presenteren hun ontwerpen aan elkaar. De mooiste drie ontwerpen krijgen een prijs uitgereikt door de wethouder klimaatadaptatie Joke van Vrouwerff van de gemeente West Betuwe. Deze toekomstontwerpen zullen tevens getoond worden op de Klimaatexpo in Houten op 17 april 2024, waarbij we hopen dat de coolste koelteplekken ook daadwerkelijk ergens gerealiseerd gaan worden.
Dit is een origineel bericht van GeoFort