Register.nl komt met innovatieve incassomethode zonder rechtszaken en deurwaarders
AMSTERDAM – Omdat het aanspannen van een rechtszaak duurder is geworden en steeds meer wanbetalers niet reageren op aanmaningen of brieven van incassobureaus, worden veel zakelijke vorderingen in Nederland niet betaald. Door wanbetalers te registreren en te dreigen met een faillissementsaanvraag heeft Register.nl een innovatieve manier gevonden om debiteuren toch te laten betalen.
Het platform biedt bedrijven de mogelijkheid om debiteuren die nergens op reageren en weigeren te betalen te registreren in een centrale databank. Register.nl onderzoekt de openstaande posten zorgvuldig en geeft debiteuren de kans de open post te betalen of een betalingsregeling af te spreken. Doet het bedrijf dat niet dan volgt de waarschuwing dat het zal worden geregistreerd als wanbetaler. Dat is riskant, want als zich een tweede schuldeiser meldt kan Register.nl namens de crediteuren het faillissement aanvragen. Ook kan het platform schuldeisers met elkaar in contact brengen zodat ze zelf het faillissement kunnen aanvragen.
Zover komt het meestal niet. ,,Er wordt zelden faillissement aangevraagd. De dreiging is zo groot dat de meeste bedrijven hier enorm van schrikken en gaan betalen of een regeling treffen”, weet initiatiefnemer Hans van Heertum na een praktijktest.
Met Register.nl wil hij het groeiend aantal onbetaalde vorderingen in Nederland terugdringen. Veel wanbetalers reageren niet meer op aanmaningen of brieven van incassobureaus. Dan kunnen bedrijven alleen nog maar naar de rechter stappen. Het griffierecht voor het aanspannen van een rechtszaak over een vordering tot 500 euro is echter gestegen tot 507 euro. Bovendien duurt dat maanden en komen daar nog advocaat- en andere juridische kosten bij. Daarom zien steeds meer schuldeisers met name bij kleine vorderingen af van een rechtszaak.
Via Register.nl kunnen schuldeisers druk uitoefenen op de wanbetaler zonder de tussenkomst van rechters, incassobureaus en deurwaarders. Van Heertum benadrukt dat het geen digitale schandpaal is. Het register bouwt dossiers op en registreert sommige debiteuren als wanbetaler. ,,Dat zijn interne gegevens, die met niemand buiten het bedrijf worden gedeeld”, stelt hij. Daardoor voldoet Register.nl ook aan de privacyregels van de AVG. Eventueel kan Register.nl een deurwaarder ook conservatoir beslag laten leggen bij een debiteur.
Dit is een origineel bericht van Register.nl