'Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens over woekerwinsten op'

03 MRT 2023 12:42 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Energieprijzen van grote leveranciers volgens toezichthouder niet te hoog

Het rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de prijsvorming van de drie grootste energieleveranciers roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten. Het onderzoek richtte zich alleen op de (prijs)opbouw van het leveringsbedrijf. De productietak van deze energieleveranciers werd niet onderzocht, terwijl energiebedrijven de mogelijkheid hebben om daar de winst te laten vallen.

Dit bedrijfsonderdeel kan erg winstgevend zijn, zodat er alsnog veel geld is binnengestroomd. Omdat het ACM geen wettelijke bevoegdheid heeft, blijft in het onderzoek onbeantwoord hoe winstgevend deze productietak is. Het onderzoek is incompleet.

Een ander punt dat vragen oproept, is de nettomarge. De marge van vorig jaar was 0 tot 5 procent en dat is dit jaar niet veranderd. Wat wel anders is, is dat de energietarieven twee keer zo hoog zijn geworden. Dat betekent dat er in euro’s wel veel meer winst gemaakt wordt.

Meer binnen de rubriek Consumentenzaken