'Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten is enorm financieel risico'

04 SEP 2023 14:17 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Eneco gaat ook dynamische energiecontracten aanbieden | ANP

Dynamische contracten zijn populair omdat de tarieven nu laag liggen, maar zonder gedegen vooronderzoek kunnen deze energiecontracten consumenten in de financiële problemen brengen. De prijzen van dynamische contracten schommelen enorm en daar moet rekening mee gehouden worden. In de zomermaanden liggen de tarieven laag, maar in de wintermaanden wanneer de behoefte aan energie het hoogst is, kunnen de prijzen omhoogvliegen. Dat voelen mensen met een dynamisch contract dan direct in hun portemonnee.

Nu liggen de tarieven nog laag en is het afsluiten van zo’n dynamisch contract aantrekkelijk, maar dat verandert wanneer de vraag naar stroom en gas toeneemt. De energiemarkt is nog steeds zeer onvoorspelbaar en dat is te zien in de continu schommelde energieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap waarschuwde eerder dit jaar nog voor forse tariefwijzigingen.

Nu voor een dynamisch contract kiezen, is onverantwoord met het oog op de winterperiode.

Dynamische contracten vragen om vooronderzoek, kennis van de markt en financiële buffers. Mensen die niet over deze zaken beschikken, kunnen beter voor een vast contract kiezen. Zo komen ze de winterperiode goed door en worden zij niet geconfronteerd met flink oplopende kosten.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen