'Dit is het moment voor consumenten om de vaste lasten te controleren en regie te pakken'

20 SEP 2023 10:30 | Vastelastenbond
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Dirk-Jan Wolfert

Aanleiding:
Nieuws: Verdwijnen energietoeslag is koopkrachtdaling voor laagste inkomens

De stijging van de koopkracht klinkt goed, maar het is maar afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt. Zoals het Nibud al aangeeft staan Nederlandse huishoudens voor veel uitdagingen. De brandstofkosten worden fors hoger, de zorgverzekering wordt duurder en ook gaat er na de verdwijning van het prijsplafond het een en ander veranderen.

Consumenten genieten niet meer van overheidsbescherming als het om de energietarieven gaat. De praktijk wijst uit dat in de wintermaanden de energietarieven stijgen.

Dit scenario klinkt niet rooskleurig. Consumenten doen er goed aan om hun vaste lasten goed onder de loep te nemen en te kijken of zij ergens op kunnen besparen. Mensen met een variabel contract doen er goed aan om juist nu over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

De prijzen liggen nu laag. Door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven worden de wintermaanden overbrugd en beschermen consumenten zich tegen mogelijk oplopende kosten in de winterperiode.

Consumenten zullen nu echt hun vaste lasten onder de loep moeten nemen om niet in de schulden terecht te komen. Voorheen was besparen vooral leuk om extra geld voor leuke dingen te hebben, maar met alle obstakels die eraan komen wordt het nu bittere noodzaak.

Meer binnen de rubriek Economie en geld