'Daling gasprijs schijnbeweging in aanloop naar stijgende energietarieven in de winter'

02 OKT 2023 15:22 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen | ANP

De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar het is de vraag of daar in de winter wat van te merken is. Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode voor de deur: een jaar zonder prijsplafond en de sterke afhankelijkheid van gas (LNG) uit de wereldmarkt. Mensen met een variabel contract doen er verstandig aan om nu over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven.

Hartje winter stopt het prijsplafond, wat betekent dat als de variabele energietarieven stijgen, de energienota ook stijgt. De rem gaat eraf en dat kan grote gevolgen hebben voor consumenten die niet tijdig zijn overgestapt. Dat analisten van S&P Global verwachten dat de vraag fors stijgt, is verontrustend nu Nederland voor de gastoevoer afhankelijk is van de wereldmarkt.

Daarom is het voor consumenten dan ook nu het moment om over te stappen naar een vast energiecontract. Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen