'Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen'

29 JUN 2023 11:59 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van  Dirk-Jan Wolfert, CEO, De Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kabinet scherpt regels voor verkoop aan deur en op straat aan | ANP

Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes contracten aansmeren. Een later te ondertekenen contract is niet de oplossing, omdat het verhaal dat aan de deur wordt verteld niet hoeft te corresponderen met de inhoud van een contract. Zolang er geen controle is op de gemaakte beloftes van deurverkopers blijven deze praktijken bestaan, waardoor enkel een algeheel verbod op deurverkoop de oplossing is.

De aanscherping van de regels is niet de gewenste oplossing. Aan de deur gemaakte beloftes stroken vaak niet met het aangeboden contract, maar worden op een slimme manier verdoezeld zodat het idee ontstaat dat het verhaal klopt. Helaas is wat aan de deur verteld wordt, niet te controleren waardoor de misleidingstechnieken van louche verkopers blijven bestaan.

Zolang kwaadwillende verkopers vrij spel hebben, verandert er weinig en blijven opdringerige colporteurs aan de deur komen. Kwetsbare mensen moeten tegen deze vorm van verkoop beschermd worden en dat kan alleen door deze verkooptechnieken te verbieden of door forse consequenties zoals het intrekken van de leveringsvergunning op te leggen.

Meer binnen de rubriek Economie en geld