'Nu voor meerjarencontract kiezen is door onvoorspelbare energiemarkt niet verstandig'

26 JUN 2023 14:35 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, ceo, De Vastelastenbond

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kwart overstappers gaat uit vrees voor lang energiecontract | Economie | NU.nl

Het afsluiten van een relatief duur meerjarencontract is niet verstandig, omdat consumenten daardoor het risico lopen om jarenlang te veel voor hun energierekening te betalen. Door de komst van een hoge opzegvergoeding sinds deze maand is het extra belangrijk om een weloverwogen besluit te nemen als het om een energiecontract gaat. Een jaarcontract afsluiten is de beste keuze, omdat de consument dan niet jarenlang vastzit aan een duur contract dat niet zomaar open te breken is.

De tarieven van meerjarencontracten liggen nu net onder het prijsplafond. Als de energietarieven volgend jaar bijvoorbeeld verder zakken, betalen consumenten nog jaren te veel voor hun energie. Als de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld in 2024 eindigt, heeft dat gevolgen voor de gasprijs. Deze kan dan sterk dalen en dat is geen prettig idee voor mensen die nu een meerjarencontract hebben afgesloten.

Een ander voorbeeld kan een wereldwijde recessie zijn waardoor de energietarieven dalen. Het openbreken van een meerjarencontract loopt flink in de papieren door de nieuwe, verhoogde opzegvergoeding. Dat probleem is er niet als er voor een jaarcontract gekozen wordt.

Het risico bestaat ook dat de tarieven kunnen oplopen, maar in de huidige markt bestaat nog te veel onzekerheid om nu voor een meerjarencontract te kiezen. Het advies is dan ook om het per jaar te bekijken en voor een jaarcontract te kiezen.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed