'Onzekerheid energiemarkt katalysator voor overstap van variabel naar vast contract'

11 OKT 2023 10:29 | Vastelastenbond

Dit is een expertquote van Dirk-Jan Wolfert, CEO, Vastelastenbond.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Gasprijs schiet in korte tijd hard omhoog door mogelijke sabotage gaspijp Oostzee | ANP

Mensen met een variabel contract doen er verstandig aan om nu over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode voor de deur. We gaan een jaar zonder prijsplafond tegemoet en onze sterke afhankelijkheid van gas (LNG) uit de wereldmarkt maakt ons kwetsbaar.

Hartje winter stopt het prijsplafond. Dat betekent dat de kans groot is dat variabele energietarieven stijgen wat ook van invloed is op de hoogte van de energienota. De rem gaat eraf en dat kan grote gevolgen hebben voor consumenten die niet tijdig zijn overgestapt. Dat analisten van S&P Global en de topman van het Internationaal Energieagentschap verwachten dat de vraag fors stijgt, is verontrustend nu Nederland voor de gastoevoer afhankelijk is van de wereldmarkt.

Daarom is het voor consumenten dan ook nu het moment om over te stappen naar een vast energiecontract. Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen