Toekomst van Agrifood onthuld op eerste Brightlands AgriTech Event in Venlo

03 JUL 2024 08:34 | Brightlands Campus Greenport Venlo

Op dinsdag 8 oktober vindt het eerste Brightlands AgriTech Event plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Op dit evenement worden de nieuwste technologieën in de AgriTech-sector gepresenteerd, variërend van drones en sensoren tot de nieuwste roboticatechnieken, data science analyses van de toekomst en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI).

Het programma bestaat uit presentaties, themagesprekken en workshops. Er is een mega hackathon waar studenten aan de slag gaan met challenges van bedrijven en via een innovatietour kunnen deelnemers ontdekken wat er op het campusterrein te doen is. Zoals bijvoorbeeld de gloednieuwe hightech onderzoekskas van het Brightlands Future Farming Institute, waar Universiteit Maastricht vanaf 1 september onderzoek doet.

Sleutel

AgriTech is dé sleutel voor grote uitdagingen waarmee de agri- en foodsector geconfronteerd wordt. Wereldwijde transities zoals klimaatverandering, de toenemende schaarste aan hulpbronnen en vergrijzing hebben een grote impact op de land- en tuinbouw. Deze ontwikkelingen dwingen deze sectoren om in hoog tempo slimmer, duurzamer en efficiënter te worden. Met nieuwe technologieën is het mogelijk om de productiviteit te verhogen, de impact op het milieu te verminderen én het tekort aan geschikt personeel aan te pakken. Hier wordt tijdens het eerste Brightlands AgriTech Event graag een podium aan geboden. 

Geïntegreerd telen

Er zijn tijdens het Brightlands AgriTech Event verschillende podia die ingevuld worden door een of meerdere bedrijven die voorlopers zijn op het gebied van teeltoptimalisatie, automatisering & robotica, data & AI en green engineering. Zo zal BASF | Nunhems de bezoekers laten kennis maken met het concept ‘geïntegreerd telen’ dat de kennis van de gewastelers combineert met geavanceerde technologie en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit leidt tot een stabiele, robuuste en reproduceerbare data-gestuurde strategie voor de ontwikkeling van betrouwbare rassen, winstgevende concepten en duurzame oplossingen.

Blauwe bessen en nippels

De Limburgse machinebouwer FineField  heeft een plukrobot ontwikkeld voor het efficiënt oogsten van blauwe bessen met als resultaat: minder verlies van bessen, minder beurse bessen én minder plukkers nodig. Tractor- en landbouwmachinefabrikant John Deere presenteert hun nieuwste innovatie: speciale nippels die het mogelijk maken om alleen bemesting en/of gewasbescherming in te zetten waar dat echt nodig is. Supply Chain Valley en Pharox introduceren het digital product passport: een paspoort dat een product vergezelt op zijn reis door de keten dat belangrijke data en de herkomst van een product inzichtelijk maakt. Dit is slechts een greep uit de vele bedrijven die zich tijdens het Brightlands AgriTech Event zullen presenteren.

Must

Dit evenement is een must voor ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en studenten die op het gebied van AgriTech uitgedaagd willen worden. Het biedt niet alleen waardevolle inzichten en kennis, maar ook de mogelijkheid om te netwerken met gelijkgestemde professionals en pioniers. Van binnen én buiten de agrifood, want de techniek is volgens haar onafhankelijk van de sector. Het gaat echt om het leggen van slimme verbindingen waardoor nieuwe technieken breed ingezet kunnen worden. Met elkaar innoveren, over sectoren heen, is noodzakelijk om te overleven.

Ook bedrijven als Grodan, LIOF, Fellowmind, Agrowizard, Agxeed, Gemeente Venlo, Rabobank, Kwekerij Litjens , Skytree, Hendrix Genetics zullen hun innovaties tonen tijdens het event.

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw