Jan Minkels uit Den Dungen is de Brabander van het Jaar 2023 EMBARGO 25-12 18.00 uur

25 DEC 2023 10:00 | Omroep Brabant

LET OP EMBARGO: tot 25-12-2023 18.00 uur

Jan Minkels uit Den Dungen is de Brabander van het Jaar 2023. Commissaris van de Koning Ina Adema heeft dat bekend gemaakt tijdens de feestelijk uitzending van de verkiezing Brabander van het Jaar. Jan nodigt in zijn eigen huis regelmatig mensen uit die alleen zijn en kookt een gratis driegangendiner voor hen. En wat over is geef hij weg aan mensen die niet veel te besteden hebben.

Brabander van het Jaar: Jan Minkels Foto: Marcel van Dorst Eye4images

De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. Er waren vijf genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar 2023. Daar kon de afgelopen weken op gestemd worden. Er kwamen duizenden stemmen binnen en de meeste mensen kozen dus voor Jan Minkels uit  Den Dungen.

Als commissaris van de Koning Ina Adema in de Winter Efteling de gouden enveloppe openmaakt en onthult dat Jan gewonnen heeft, krijgt hij een glimlach van oor tot oor. "Ik ben sprakeloos," zegt hij verbouwereerd. "Dat was ik al toen ik genomineerd werd. Nu ben ik echt flabbergasted."

Jan kookt twee keer per maand voor mensen die anders alleen zouden eten. "Er zijn mensen die thuiskomen van hun werk en dan een potje of iets van de supermarkt opwarmen. Met hun bord op schoot eten ze dan bij de tv in tien minuten alles op. Dat is dan hun diner. En dan zitten ze de rest van de avond alleen te koekeloeren." Dat kan anders, dacht Jan. Daarom nodigt hij twee keer per maand mensen bij hem thuis uit. Vaak kent hij hen nog niet. "Ik laat dan een briefje achter bij de voedselbank of zet op Facebook dat we een paar stoelen vrij hebben. Als je wilt aanschuiven ben je welkom." Jan kookt ook vaak wat extra en stopt dat in de vriezer. Mensen die niet veel te besteden hebben mogen dat gratis ophalen. En ingrediënten die over zijn, zet Jan in de weggeefkast die hij in zijn tuin heeft gezet.

Jan kreeg een bronzen beeldje van de commissaris van de Koning. Maar hij blijft bescheiden. "Jullie verdienen het eigenlijk allemaal," zegt hij lachend tegen de andere genomineerden. "Ze moeten nog maar een paar beeldjes bijmaken."

Op eerste kerstdag vanaf 16.45 uur (daarna ieder uur herhaald) zie je op Omroep Brabant in een speciaal tv-programma wie de kandidaten zijn en de uitreiking van de titel Brabander van het Jaar 2023. Het programma is vanaf 26-12 terug te kijken op Brabant+

Alle kandidaten en presentator Brabander van het Jaar Foto: Marcel van Dorst Eye4images

Meer binnen de rubriek Entertainment