Herbevolking met kwartmiljoen jonge palingen vrijdag 26 mei a.s.

22 MEI 2023 15:04 | Stichting DUPAN

In onder andere de Zuidelijke Randmeren en het Zwartemeer worden aanstaande vrijdag 26 mei zo’n 250.000 jonge palingen uitgezet. Beroepsvissers zetten de piepkleine palinkjes uit om deze wateren te herbevolken en de palingstand te vergroten. Op de kade worden honderdduizenden zogenaamde pootaaltjes gewogen en geteld, waarna ze in de natuur worden vrijgelaten. 

Stichting DUPAN nodigt u uit om bij het uitzetten van de jonge palingen aanwezig te zijn, tussen 13.00 en 15.00 uur in de haven van Huizen.

De jonge palingen die vrijdag worden uitgezet, zijn begin dit jaar als glasaaltjes opgevangen in de riviermondingen van Frankrijk. De piepkleine 0,3 gram wegende palinkjes waren sindsdien in een Nederlandse kwekerij in quarantaine om groter te worden en aan te sterken. De palinkjes wegen nu tussen de 3 en 7 gram en worden pootalen genoemd. In totaal worden er vrijdag zo’n 250.000 van deze pootalen uitgezet.

Voorafgaand aan de uitzet worden monsters van de honderdduizenden jonge palingen geteld, gewogen en gecontroleerd op gezondheid en kwaliteit.

Aanvullende informatie, woordvoering, 

Naast woordvoerders van Stichting DUPAN, is Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër aanwezig, vanwege zijn rol als rapporteur over de paling. 

Het uitzetten door de beroepsvissers kan goed in beeld kan worden gebracht; er is de mogelijkheid om mee te varen op de vissersboot.

Datum en tijd:             Vrijdag 26 mei, 13:00 uur

Adres:                         Haven Huizen, Fletcher hotel-Restaurant Nautisch Kwartier

Mastspoor 1, 1271 GL Huizen

Waarom er jonge paling wordt uitgezet

Paling kent een bijzondere levenscyclus. Palinglarven worden geboren in de Sargassozee (Bermudadriehoek). Na een reis van 6.000 km komen ze als glasaal aan bij de Europese kusten om op te groeien in de binnenwateren. Maar de kusten zijn ondoordringbaar voor de jonge palingen. Daarom wordt een deel van de glasaal die zich in Frankijk aan de kust massaal ophoopt, elders in Europa uitgezet.

Dit voorjaar worden er op verschillende plaatsen in Nederland jonge palingen uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden die voor herbevolking zijn geschikt. Wanneer de jongen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit die gebieden vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen. 

De uitzet is onderdeel van het Nederlandse en Europese Aalbeheer en vindt plaats sinds 2010. Vanaf 2011 neemt de hoeveelheid jonge paling aan de Europese kusten weer toe (ICES-rapport 2021), na decennia van achteruitgang.

Dit is een origineel bericht van
Stichting DUPAN

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur