'Gasnet relatief eenvoudig geschikt te maken voor waterstof'

01 JUL 2021 17:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sjoerd Delnooz, Kiwa , in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet: Gasunie gaat gasnetwerk ombouwen voor waterstof uit windenergie | NOS

Het demissionaire kabinet wil bestaande gasleidingen geschikt maken voor het transport van duurzaam opgewekte waterstof. Volgens het kabinet kan waterstof een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de energievoorziening. Het kabinet gaat gasnetbeheerder Gasunie vragen de ontwikkeling van een landelijke waterstofinfrastructuur op zich te nemen. Een volgend kabinet moet zich buigen over de bekostiging en hoe dat waterstofnet er precies uit moet komen te zien.

Veiligheid

Op die laatste vraag heeft Kiwa het antwoord al zo goed als paraat. Jaren geleden stelde Kiwa in het onderzoek ‘Toekomstbestendige Distributienetten’ (in opdracht van Netbeheer Nederland) reeds vast dat de regionale netbeheerders het huidige hoofdgasnet geschikt kunnen maken voor de distributie van waterstof. Wel zou dan, net als aan aardgas, ook aan waterstof een geurtje moeten worden toegevoegd voor de veiligheid en moet in verdeelstations met andere regelaars worden gewerkt. Ook zouden gasmeters, cv-ketels en warmtepompen geschikt gemaakt moeten worden voor waterstof.

HyDelta

Momenteel onderzoekt Kiwa welke aanpassingen voor waterstof er nodig zijn aan het regionale distributienet, dus vanaf het hoofdnet tot aan de aansluitingen bij mensen thuis. Dat gebeurt binnen het onderzoeksprogramma HyDelta. Hierin onderzoekt Kiwa samen met andere waterstofpioniers als Gasunie, TNO en New Energy Coalition waterstoftoepassingen die direct in de praktijk gebracht kunnen worden. HyDelta richt zich op oplossingen voor productie, opslag, transport en gebruik van waterstof om zo de ontwikkeling van een waterstofeconomie te versnellen.

Concrete actie

In de ogen van Kiwa is die versnelling hard nodig. Ruim vijf jaar na het Parijs-akkoord liggen we in Nederland nog niet op koers als het gaat om het verwezenlijken van onze klimaatdoelstellingen. Volgens Kiwa vraagt dit om concrete actie en moet er minder over waterstof worden gepraat, maar er meer mee worden gedaan. Kiwa is daarom volop betrokken bij initiatieven en projecten die de toepassing van waterstof stimuleren. Zo is fors geïnvesteerd in testfaciliteiten voor de toepassing van waterstof in onder meer de automotive en opende Kiwa onlangs samen met Alliander het Hydrogen Experience Center, een unieke demo- en opleidingslocatie rondom waterstof.

Meer binnen de rubriek Afvalverwerking en -hergebruik