30 januari 2018 – Het is vanaf vandaag mogelijk om alle klimaatsystemen te koppelen aan het sensorplatform van 30MHz. Het Amsterdamse bedrijf dat draadloze sensoren en een bijbehorend analytisch dashboard levert gaat samenwerken met Klimlink. Klimlink is een webservice die verschillende agrarische databronnen samenbrengt. De integratie geeft telers een totaalbeeld van de ontwikkeling van hun gewassen op macro-(klimaatcomputergegevens) en microniveau (draadloze sensoren). Dit leidt volgens 30MHz tot meer gebruikersgemak, minder gewasverlies en een lager energieverbruik.
Alle systemen die data genereren kunnen via Klimlink aan elkaar worden gekoppeld. De data komen in het dashboard van 30MHz en zijn onmiddellijk tot in de kleinste details beschikbaar. “Een groot deel van de telers werkt met verschillende klimaatsystemen en moet steeds per systeem de data uitlezen. Dat kan bewerkelijk zijn en maakt het lastiger om tot een optimale verfijning te komen. Dankzij de samenwerking met Klimlink vervagen de grenzen tussen de diverse systemen. Alle informatie uit die systemen loopt rechtstreeks in ons dashboard en is meteen bruikbaar”, zegt Cor-Jan Holwerda van 30MHz.
Klimlink, ontwikkeld door zelfstandig ondernemer en ict-specialist Wim Klaver, biedt de mogelijkheid grote hoeveelheden procesgegevens die bij glastuinbouwbedrijven beschikbaar zijn, samen te brengen op één platform. Klimlink werd in 2015 geïntroduceerd. De databronnen zijn veelal klimaatcomputers. Zonder hoge kosten of subsidies opent Klimlink de deur naar veel extra toepassingen en worden gegevens vrijuit gebruikt voor diepere analyses. Kwekers kunnen onderling gegevens vergelijken, maar ook onderzoekers en teeltadviseurs kijken simpel mee over de schouder van de teler zonder in te hoeven loggen op verschillende regelsystemen.
30MHz ontwikkelt en produceert een compleet sensorplatform voor de agrarische sector. Dit bestaat uit draadloze sensoren, een schaalbaar data-netwerk en een dashboard met analyses, visualisaties en realtime waarschuwingen. De informatie is makkelijk en snel te bekijken op een pc, tablet of smartphone en stelt gebruikers in staat om op een eenvoudige manier controle over hun verbruikskosten te houden.
Klanten uit de tuinbouw, landbouw, vertical farming, gewassen- en bollenopslag en verwerkingsbedrijven zetten de technologie in om hun producten en middelen real-time te monitoren. Het is mogelijk om elke willekeurige combinatie van sensoren in te zetten en in alle benodigde aantallen. Variabelen die veel gemeten en berekend worden zijn onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, dauwpunt, VPD, CO2, lichtintensiteit en luchtstromen. 30MHz werkt samen met toonaangevende partners als Sercom, Wageningen Universiteit en Proeftuin Zwaagdijk aan het continu optimaliseren van het systeem.
Dit is een origineel bericht van 30MHz