Overijsselse bewoners maken samen droom voor de buurt waar

26 SEP 2023 10:47 | Katalys

Doel behaald? 1.000 euro! Nog 4 weken om in te schrijven voor Kern met Pit

Van buurthuiskamer tot beweegpark, van repaircafé tot pluktuin; Kern met Pit ondersteunt mensen met een idee voor hun buurt gratis een jaar lang met deskundige hulp. Is het plan binnen een jaar uitgevoerd? Dan is er een beloning van 1.000 euro én maken de bewoners kans op de Gouden Pit van 3000 euro. Inschrijven voor Kern met Pit kan tot 1 november 2023.

Overijsselaars met pit

In  heel Nederland schrijven elk jaar zeker 250 initiatieven zich in voor Kern met Pit. Het zijn mensen die zich actief inzetten voor hun eigen wijk, buurt of dorp. Zoals in het Overijsselse Deurningen, waar buurtbewoners een vervallen terrein omtoverden tot een ‘beachveld’ voor allerlei sporten, toegankelijk voor iedereen die wil. In een jaar tijd maakten zij zo het leven mooier in hun eigen leefomgeving. Knap! Ze werden bekroond met de Kern Met Pit-trofee 2023 van hun provincie!

Klus geklaard binnen een jaar

Het programma Kern met Pit is er speciaal voor bewoners die in een jaar tijd hun droom voor de buurt tot stand brengen. Waardoor ze samen het leven in hun wijk of dorp een beetje beter, groener, veiliger, gezonder en gezelliger maken. Sinds de start van Kern met Pit ruim 45 jaar geleden, zijn al meer dan 5.000 lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Bewoners kunnen zich inschrijven en profiteren van de kennis en het netwerk van Katalys (voorheen KNHM). Ze krijgen een eigen adviseur, interessante workshops (bijvoorbeeld over crowdfunding), twee bijeenkomsten om andere initiatiefnemers te ontmoeten, een plek op de website en indien nodig de expertise van ingenieursbureau Arcadis. En tussentijds natuurlijk veel aanmoediging.

Dat zorgt vaak voor een boost: door mee te doen met Kern met Pit krijgen bewoners een coach die als vrijwilliger kan adviseren bij een plan van aanpak, de geldpuzzel helpt leggen of een ontwerp of bouwtekening kan laten maken. Zeker 150 deelnemers halen ieder jaar de eindstreep. Zo helpt Katalys (de landelijke organisatie voor ondersteuning van initiatieven in buurt, wijk of dorp), actieve bewoners een stap verder.

Meedoen? Nog een paar weken!

Heb jij ook een goed idee? Kan jouw buurt wel wat pit gebruiken? Dan is het tijd voor actie! Schrijf jullie project vóór 1 november in voor Kern met Pit (finale 2024). www.kernmetpit.nl.

Schrijf je nu in voor Kern met Pit en doe mee. Bekijk hier de video voor een sfeerimpressie

Foto: beachveld Deurningen

Over Katalys en Kern Met Pit In 1888 werd de Vereniging Nederlandsche Heidemaatschappij opgericht om ‘woeste gronden’ te ontwikkelen voor het algemeen nut. De organisatie mondde uit tot een begrip in Nederland: de Heidemij. In de jaren 70 splitste ze zich in ingenieursbureau Arcadis en het ideële KNHM foundation, dat per 1 september 2023 verder als Katalys (voluit: Stichting Koninklijke Katalys). Katalys anno nu speelt een actieve en hedendaagse rol: het ondersteunen en versterken van bewonersgroepen die zich actief inzetten om het leven in hun eigen buurt of dorp beter, groener, gezonder en gezelliger te maken. Dit doet Katalys met een netwerk van 120 adviseurs in alle provincies die als vrijwilliger hun expertise en contacten inzetten. Ook verstrekt Katalys maatschappelijke leningen aan kleinschalige wooninitiatieven en ontmoetingsplaatsen. Met het programma Kern Met Pit stimuleert Katalys bewoners om in een jaar tijd hun droom voor de buurt om te zetten in een doel én dat te behalen. Meer informatie op www.kernmetpit.nl of neem contact op: Margje van Spaendonck T: 06-14437867 of kernmetpit@katalys.nl

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen