Dit is een expertquote van Gert Jan Braam, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Chips, meubels, stadions: ook in 2022 zullen we erop moeten wachten
Het wereldwijde economische herstel heeft het afgelopen jaar gezorgd voor tekorten aan zo ongeveer alles. Van grondstoffen als staal, aluminium, kunststoffen en hout tot aan componenten zoals geheugenchips. De aanhoudende wereldwijde groei zal ook in 2022 blijven zorgen voor materiaaltekorten én voor een blijvend hoog prijsniveau. Dit zorgt uiteindelijk voor een oplopende inflatie. Maar het vraagt vooral nu om een scherpe en actuele margestrategie.
Herstel afzetprijzen ingezet
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het herstel van verkoopprijzen de laatste maanden versneld is doorgezet. Dit zien we ook terug in de resultaten van de maandelijkse enquête onder inkopers in de industrie in bijgevoegde grafiek, ondanks een terugval de laatste maand.
En herstel is broodnodig. Want naast het managen van de supply chain om te kunnen blijven produceren en levertijden niet verder op te laten lopen, is het aanpassen van de verkoopprijzen als gevolg van sterk gestegen inkoopprijzen cruciaal.
Het is van wezenlijk belang om op korte termijn, na de forse stijgingen van inkoopprijzen, een heldere prijs- en communicatiestrategie in te zetten. Om te zorgen dat marges niet verdampen en de winstgevendheid onder druk komt te staan. Dit is een aandachtspunt voor zowel grotere als kleinere ondernemingen als men aan langere contracten gebonden is.
Producenten en toeleveranciers moeten daarvoor het gesprek met afnemers niet te laat opstarten, of onvoldoende transparant voeren. Zij moeten zo snel als mogelijk met afnemers in gesprek om inzicht te geven prijsontwikkelingen. In deze periode van snel oplopende inkoopkosten heeft een scherpe actuele prijsstrategie de hoogste prioriteit.
Gert Jan Braam, Sector Banker Industry bij ING Sector Banking