Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Groen debat 100 dagen na de presentatie van Rutte IV | Naturalis
Na 100 dagen Rutte IV maakten wetenschappers, politici en jonge professionals gisteren met elkaar de balans op. Tijdens het Groene Debat bij Naturalis Biodiversity Center spraken zij over de nieuwe nationale doelen voor biodiversiteit en de rol van de Nederlandse overheid in de aanpak van de biodiversiteitscrisis.
Het debat werd ingeleid met een videoboodschap van Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof. Zij vertelde over de plannen en de visie van het kabinet dat zich niet blind wil staren op de officiële natuurgebieden, maar juist ook daarbuiten veel kansen ziet. Nederland wordt door het kabinet steeds meer door een speciale, natuurinclusieve bril bekeken, vertelde de minister. Dat betekent volgens haar dat het kabinet bij alles wat er gebouwd en veranderd wordt gekeken wordt hoe de natuur daarin een plek kan krijgen. Kijk de videoboodschap van de minister terug via de link.
Mooie woorden, die hopelijk uitmonden in ambitieuze nationale doelen naar aanleiding van de internationale biodiversiteitsdoelen dit najaar afgesproken zullen worden tijdens de VN-biodiversiteitstop in Kunming (China). Die zijn hard nodig, want het gaat slecht met de natuur. Ook in Nederland zien we daar de gevolgen van: essentiële zaken als schoon drinkwater, betrouwbare voedselvoorziening en gezonde leefomgeving staan onder druk door een afnemende biodiversiteit. Om de doelen voor biodiversiteitsherstel in Nederland in 2030 te halen, moet het roer om. Uit het Groene Debat kwam duidelijk naar voren dat er behoefte is aan leiderschap van de Nederlandse overheid om een raamwerk en meetbare nationale doelen voor biodiversiteitsherstel op te stellen.
Urgentie voor herstel van biodiversiteit steeds breder gedragen
Naast inzet van de Nederlandse overheid is het ook cruciaal dat vanuit andere hoeken van de samenleving wordt bijgedragen aan biodiversiteitsherstel. Om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen, is daadkracht en brede maatschappelijke betrokkenheid nodig. Er is gelukkig een groeiende wil en behoefte om positief bij te dragen aan biodiversiteit. Vanuit verschillende sectoren, ook vanuit bijvoorbeeld financiële instellingen. We zijn blij dat de urgentie voor herstel van biodiversiteit steeds breder gedragen wordt. De Nederlandse overheid staat nu aan de lat om beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de ambities van de samenleving.
Coenraad Krijger, directeur, IUCN NL