Voormalig luchtvaarttrots Sabena geëerd met zilveren munt

23 MEI 2023 09:32 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Brussel, 23 mei – De Koninklijke Munt van België (KMB) heeft zijn eerste Belgische zilveren 20 euromunt van 2023 uitgegeven. De munt, die geheel in het teken staat van de 100ste verjaardag van voormalig luchtvaartmaatschappij Sabena, werd vandaag officieel voorgesteld.

Exact 100 jaar geleden, op 23 mei 1923, werd Sabena opgericht en vond de eerste vlucht plaats. Daarmee was zij destijds een van de eerste luchtvaartmaatschappijen in Europa. Bij de oprichting van Sabena NV (Frans: Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne) waren  Georges Nélis, die gezien wordt als ‘vader van de Belgische luchtvaart’ en Koning Albert I nauw betrokken. Reden genoeg om dit eeuwfeest te eren met een officiële munt.

“Munten zijn van oudsher naast een betaalmiddel tevens een communicatiemedium. Ook vliegtuigen kunnen naast een indicatie van de maatschappij en nationaliteit ook speciale boodschappen of Belgisch erfgoed zoals de Hemelvogel van Magritte uitdragen”, zegt Giovanni Van de Velde, muntmeester van de KMB. “Een voormalige nationale luchtvaartmaatschappij die nog altijd trotse en nostalgische gevoelens losmaakt, verdient een bijzonder verjaardagscadeau.”

De nieuwe munt beschikbaar via www.herdenkingsmunten.be is geslagen in Sterling zilver en in de allerhoogste Proof-kwaliteit. De voorzijde van de munt werd ontworpen door Iris Bruijns en toont een weergave van een Sabena Airbus A340-211 met de voor hen ontworpen Hemelvogel van René Magritte op de winglets. Het vliegtuig vliegt rond de wereldbol. De keerzijde toont het portret van Koning Filip, de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Nog niet eerder stond de Koning samen met een vliegtuig op een munt. De Sterling zilveren Proof-munt wordt geleverd in een luxueus etui met genummerd Certificaat van Echtheid en heeft een oplage van slechts 2.500 exemplaren is daardoor een echt collector’s item. De 20 euromunt is wettig betaalmiddel in België.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur