Dit is een expertquote van Renske Visscher, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nieuw zorgakkoord: aandeel werkenden in zorg moet niet verder stijgen
Om de gezondheidszorg de komende jaren betaalbaar te houden, zijn andere keuzes nodig dan het inzetten op extra personeel, aldus het Integraal Zorgakkoord (IZA). Preventie geldt als een van de speerpunten. Als mensen minder drinken, minder roken en meer bewegen hebben ze ook minder zorg nodig is het idee. Wat hier wordt vergeten is één bron van gezondheid die vrijwel niks kost, letterlijk voor onze neus ligt en geen bijwerking kent: inzetten op groen.
Jaarlijks geven we 100 miljard euro uit aan zorg, terwijl hetgeen er aan natuur wordt uitgegeven te verwaarlozen is, vermoedelijk nog niet één honderdste hiervan. En dat terwijl de afgelopen jaren duizenden onderzoeken hebben aangetoond dat natuur ongelofelijk goed is voor je gezondheid. Dat maakt natuur een zeer kansrijke, maar helaas tot nu toe vergeten bron voor preventie. Als IVN Natuureducatie vinden we dat heel zonde.
Stress, diabetes, bloeddruk
Contact met de natuur heeft een positieve invloed op stress en concentratie, bloeddruk, het immuunsysteem, diabetes, depressies, burn-outs, overgewicht en ga zo maar door. En de business case is zeer gunstig. Het kost immers vrijwel niks én heeft niet alleen een positief rendement op je gezondheid maar ook op de economie, op de sociale cohesie in wijken en natuurlijk op het klimaat. Stel dat je door volop in te zetten op contact met natuur en de aanleg van groen en water slechts 1 procent kosten weet te besparen, dan heb je al snel het totale budget voor de natuursector in een heel jaar bij elkaar.
Arbeidsmarkt
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1,3 miljoen mensen die in Nederland nu aan de zijlijn staan. Zij zijn vaak lastig te activeren voor de arbeidsmarkt en een flinke kostenpost voor de maatschappij. Een groot deel van hen kan niet zomaar aan de slag in een standaard kantoor of een omgeving met veel prikkels, maar blijkt in de natuur wel tot bloei te komen. Haal deze mensen juist in deze tijd van klimaatcrisis weg van de zijlijn en nodig ze uit om samen de natuur te herstellen. Naast een groot potentieel financieel rendement levert dit vooral veel welzijn en een duurzame toekomst op.
Renske Visscher is regiodirecteur Zuid van IVN Natuureducatie en expert op het gebied van natuur en zorg