Minister Van Peteghem en ECB-voorzitter Christine Lagarde presenteren nieuwe 2 euro BE

16 JAN 2024 16:11 | Koninklijke Munt België

Brussel, 15 januari 2024  – Minister van Financiën Vincent Van Peteghem presenteerde vandaag samen met ECB-voorzitter Christine Lagarde de nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 2 euro, ter ere van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dit gebeurde na afloop van de vergadering van de Eurogroep, in aanwezigheid van de ministers van Financiën van de Eurogroep. De munt benadrukt dan ook het belang van de Raad van de Europese Unie en viert daarnaast 25 jaar samenwerking binnen de Economische en Monetaire Unie.

“Met onze herdenkingsmunten brengen we hulde aan personen of gebeurtenissen met een historische impact op ons land. En net daarom kan en mag een munt ter ere van het Belgisch Europees voorzitterschap niet ontbreken. We hebben als voorzitter de uitgesproken ambitie om onze historische toewijding aan Europese integratie en samenwerking in te zetten voor een sterker Europa. De herdenkingsmunt symboliseert daarom ook heel nadrukkelijk onze Europese samenhorigheid en overtuiging om successen te boeken”, zegt Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, bevoegd voor de coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij

EU-voorzitterschap

Van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het voorzitterschap wordt voor zes maanden beurtelings toegekend aan één lidstaat. Als voorzitter van de Raad zal België de Europese agenda leiden en de samenwerking tussen de lidstaten bevorderen. Het doel is om de Europese Unie te versterken, waarbij België optreedt als neutrale bemiddelaar om het wetgevende werk te leiden en te zoeken naar compromissen tussen de EU-lidstaten.

Ontwerp met nadruk op samenhorigheid

Op de herdenkingsmunt van 2 euro, uitgebracht door de Koninklijke Munt van België, wordt in het ontwerp de natuurlijke vorm van leiderschap weerspiegeld. Met links onderaan de tekst ‘BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2024’. Centraal over de munt zwermen 27 zwaluwen, die de 27 lidstaten symboliseren, om de landsaanduiding BE heen. De zwaluw beweegt samenhorig en vliegt in één groep achter de trekker aan. Zwaluwen zijn hulpvaardig, bedrijvig en loyaal. Links staat ‘IB’, de initialen van ontwerpster Iris Bruijns. Hieronder bevinden zich het muntmeesterteken (een erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf).

Twee uitvoeringen, direct leverbaar

Deze eerste 2 euro-herdenkingsmunt van 2024 wordt u aangeboden in Brilliant Uncirculated (BU) en in Proof-kwaliteit. De BU-uitgifte steekt in een kleurrijke coincard en toont naast een reeks iconische Belgische gebouwen ook de kaart van de EU, met België uitgelicht in goud. De 12 Europese sterren worden door zwaluwen omhoog geleid. Op de keerzijde staat de landkaart van België en een zwaluw met een estafettestokje. Naar vaste gewoonte werden ook voor deze coincard twee taalversies voorzien. De Proof-versie zit verpakt in een luxe-etui. De oplage van de munt is beperkt tot respectievelijk maximaal 125.000 en 5.000 stukken. Beide versies zijn ook een wettig betaalmiddel in alle eurolanden, en verschijnen zeer beperkt in circulatie.

Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

Noot voor de redactie: Hoge resolutie-beeldmateriaal van de 2 euromunt België 2024 ’EU voorzitterschap België’ kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s2bb466a8e8a142adbb34af17ae9628f0 Over de Koninklijke Munt van België De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit. De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, de heer Giovanni Van de Velde én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten. De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be Contacts Miet Deckers – Woordvoerder Minister Van Peteghem – miet.deckers@vincent.minfin.be - +32 475 76 65 26 Florence Angelici - FOD Financiën - florence.angelici@minfin.fed.be - +32 470 775 728 Francis Adyns - FOD Financiën - francis.adyns@minfin.fed.be - +32 470 762 244 Mira Spijker - Koninklijke Nederlandse Munt – mira.spijker@royaldutchmint.com - +31 6111 44 852

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur