Unieke Zilveren Dukaat voor de Helpoort in Maastricht

15 AUG 2024 12:52 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Maastricht – Vandaag heeft Koos Constens, voorzitter van het Vestingmuseum Maastricht, de allereerste Zilveren Dukaat voor de Helpoort in Maastricht ontvangen. De Dukaat is onderdeel van een serie van de Koninklijke Nederlandse Munt, die focust op Nederlandse stadspoorten en toegangswegen. De Zilveren Dukaat is een uniek verzamelaarsitem met beperkte beschikbaarheid, en direct te bestellen op www.knm.nl.

Koos Consten: ‘De Helpoort in Maastricht heeft sinds enige jaren de functie van een Vestingmuseum. Het gebouw is een rijksmonument en de moeite waard om te bezoeken. De bezoeker wordt met de modernste middelen door de vestinggeschiedenis geleid. Hosts helpen graag bij vragen. In de tijd van de Merovingers had de stad al veel  muntmeesters, én in de 20e eeuw werd in Maastricht de eerste euro gepind. En nu wordt de oudste stadspoort van Nederland vereeuwigd op een Zilveren Dukaat.”

De Zilveren Dukaat is een uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt en wordt gemaakt in opdracht van het Ministerie van Financiën. De serie gaat langs alle twaalf provincies en licht hier één stadspoort of historische toegangsweg uit. De Helpoort in Maastricht is de oudste, nog bestaande stadspoort in Nederland en was daardoor een zeer eenvoudige keuze. De Helpoort werd gebouwd in 1229 en is onderdeel van de eerste, middeleeuwse omwalling van de stad Maastricht. De poort werd eeuwenlang als verdedigingswerk ingezet en na de tweede helft van de 15e eeuw kreeg de Helpoort verschillende functies.

Ontwerp van de Zilveren Dukaat voor de Helpoort

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat prijkt de Helpoort in Maastricht. In de voorgrond staat Hertog Karel van Egmond afgebeeld, ook wel bekend als Karel van Gelre. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het wapen van Limburg. Rondom staat het opschrift ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII.LIMB.’ te lezen. ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’ is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren Munt van het Koninkrijk der Nederlanden. ‘LIMB.’ staat voor de provincie Limburg.

De keerzijde van de Zilveren Dukaat toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Daarbij vindt u het munthuis- en muntmeesterteken.

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws