Spaarplatform Raisin ziet recordgroei in 2023

13 MEI 2024 12:26 | Raisin GmbH

  • Wereldwijd administreert Raisin eind 2023 € 57 miljard aan spaargeld 
  • Omzet verdubbelt naar € 158 miljoen
  • Nederlands spaargeld onder administratie groeit in 2023 met 432%

Raisin, opgericht in Duitsland in 2012, is in Nederland en acht andere landen actief met marktplaatsen voor (buitenlandse) deposito- en spaarrekeningen. Daarnaast biedt de onderneming in Duitsland beleggingsproducten aan. Het afgelopen boekjaar van Raisin werd gekenmerkt door een recordgroei, waarbij het wereldwijde spaargeld onder administratie met 74% steeg naar € 57 miljard euro en de omzet nagenoeg verdubbelde naar € 158 miljoen.

Bijna € 7 miljard van de toename werd ingelegd door spaarders die al vóór 2023 klant waren bij Raisin. De klantenbinding is dan ook groot: de gemiddelde spaarder verdrievoudigt na verloop van tijd het spaargeld aangehouden via Raisin en bouwt een gediversifieerde spaarportefeuille op die uit bijna zes verschillende spaarproducten bestaat.

Nederlandse activiteiten leveren belangrijke bijdrage aan goede resultaten

In Nederland biedt Raisin deposito- en spaarrekeningen aan via Raisin.nl. De Nederlandse activiteiten van Raisin leveren een grote bijdrage aan de totale groei van het platform: het  Nederlandse spaargeld onder administratie groeide in 2023 met 432%. 

Naast vrij opneembare spaarrekeningen biedt Raisin ook termijndeposito‘s aan. Een significant deel van de groei van het platform is terug te leiden tot deze spaarproducten. Het aandeel in termijndeposito’s van het totale Nederlandse spaargeld bij Raisins partnerbanken groeide in 2023 met 38%.

Eelco Habets, algemeen directeur van de Nederlandse tak van het spaarplatform, toont zich verheugd over de groei van het afgelopen jaar: “Nederlandse spaarders zijn zeer positief over de diensten die wij aanbieden via ons platform. Klanten kunnen via één gratis account deposito- en spaarrekeningen openen bij tientallen banken in Europa. Onze sterke groei is een teken van vertrouwen, en samen met onze partnerbanken zorgen we voor een echt alternatief op de spaarmarkt.”

“De snelle groei van het spaargeld op termijndeposito’s laat bovendien een belangrijke trend zien. Ondanks dat vrij opneembaar sparen razend populair blijft, zien we zowel op ons platform als op de Nederlandse spaarmarkt de bewustwording dat er met de juiste planning een hoger rendement te behalen is. We zien vaker dat men, naast de buffer op de spaarrekening, een deel van het spaargeld op een termijndeposito zet.”

“Met de verwachting van dalende rentes het komende jaar, zal deposito sparen bovendien een nog belangrijkere rol spelen. Rentes op termijndeposito‘s liggen voor de gehele overeengekomen looptijd vast, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om hoge rentes vast te leggen, ook als de rentes in de markt dalen.”

Tamaz Georgadze, CEO van Raisin, voegt toe: “Banktegoeden vormen een cruciale bron van financiering voor banken en het financiële systeem. Vandaag de dag vormen ze 60 procent van de bankfinanciering, waarvan 40 procent afkomstig is van huishoudens. We zijn er trots op dat we ons hebben gevestigd op de spaar- en beleggingsmarkt van meer dan € 140 biljoen en dat we consistent blijven groeien. Op dit moment halen wereldwijd 257 banken spaargeld op via Raisin. Daarvan zijn er alleen al in 2023 72 banken bijgekomen. Dat is het hoogste aantal nieuwe partners in één jaar sinds onze oprichting.”

Dit is een origineel bericht van Raisin GmbH

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen deze rubriek