Eelco Habets
Aanleiding:
Spaarrente voor het eerst in anderhalf jaar onder de 3%
De gemiddelde spaarrente daalt en is voor het eerst in anderhalf jaar tijd onder de 3 procent. Dit noopt spaarders tot actie. Er zijn verschillende manieren voor spaarders om het meeste uit hun spaargeld te halen.
Laat zo min mogelijk geld op betaalrekeningen staan
Van de 600 miljard euro die Nederlandse huishoudens eind 2024 aan banktegoeden hadden, stond nog altijd 113 miljard op betaalrekeningen. Dat is zo’n 19 procent. Per huishouden gerekend meer dan 13.000 euro. Op een betaalrekening hoeft alleen genoeg geld te staan voor de reguliere maandelijkse uitgaven. Alleen op deze rekeningen lopen Nederlanders al miljarden per jaar mis.
Plan vooruit: knip je spaargeld op voor de korte en (middel)lange termijn
Verreweg het meeste spaargeld (81 procent) staat op vrij opneembare spaarrekeningen. En staat daar jaren of zelfs tientallen jaren op. De flexibiliteit van deze rekeningen is natuurlijk een voordeel, spaarders kunnen immers direct bij hun geld, maar de rentes liggen doorgaans (veel) lager dan op termijndeposito’s. Ook is de rente variabel, dus de rente kan zakken.
Overweeg juist nu langeretermijndeposito’s
Een veelgehoord argument tegen termijndeposito’s luidt: maar wat als de rentes stijgen? Na bijzonder lage rentes een aantal jaren terug bereikte de ECB-rente het hoogste punt ooit in de afgelopen twee jaar. Ondertussen normaliseren de rentes: stapsgewijs naar beneden. Dit maakt de vaste rente van een langerlopend termijndeposito juist nu aantrekkelijk. Zo wachten spaarders verdere renteontwikkelingen met een gerust hart af.
Onderschat niet de impact van kleine renteverschillen
Kleine renteverschillen maken op de lange termijn een veel grotere impact dan gedacht. Bij een rente van 1,7 procent en jaarlijkse rente op rente bouwt spaargeld na 20 jaar zo’n 40 procent aan vermogen op. Als de rente slechts één procentpunt hoger ligt, ligt dit na 20 jaar bij 70 procent. Ook al lijken de verschillen ieder jaar laag, mensen sparen hun hele leven door. Ieder jaar weer. En zo lopen de verschillen flink op.
De (sp)aartsvijand is onverschilligheid
Een té groot deel van de spaarders is inactief. Volgens een enquête van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit 2024 is 26 procent van de spaarders nog nooit overgestapt van spaarrekening. Nog eens 28 procent heeft dit in de laatste tien jaar niet gedaan. Kleinere banken uit Nederland en andere EU-landen bieden vaak hogere rentes, en een rekening is snel geopend. Zonder dat hiervoor overgestapt moet worden.
Dit is een origineel bericht van Raisin
Ga naar alle berichten van deze organisatie.