Burgemeester van Kampen ontvangt eerste herslag Zilveren Florijn voor Hanzejaar 2023

22 APR 2023 10:56 | Koninklijke Nederlandse Munt

Kampen, 22 april – Vandaag ontving Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, de eerste herslag van de zilveren Florijn van Kampen, ter ere van het Hanzejaar 2023. De Rouwe kreeg de historische munt overhandigd door Muntmeester Bert van Ravenswaaij voor de Kamper Kogge aan de Koggewerf. Vanwege 800 jaar Hanzesteden heeft de Koninklijke Nederlandse Munt de herslag niet alleen in puur zilver, maar ook in puur goud uitgebracht. De uitgiften zijn direct verkrijgbaar op www.knm.nl.

Hanzejaar 2023

De Kamper Kogge in Kampen vormde het decor voor de ceremoniële overhandiging. Deze Kogge, speciaal voor de gelegenheid door Stichting Kamperkogge opgetuigd en op een mooie locatie aangemeerd, zorgde voor een extra bijzonder tintje. In 2023 wordt het Hanzejaar gevierd: van 1 april tot 31 december 2023 staan de negen Hanzeesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanze gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is. Gisteren, vandaag en de toekomst ontmoeten elkaar in de Hanzesteden!

Burgemeester Sander de Rouwe “Wat een prachtig initiatief. Door deze Zilveren Florijn wordt de Hanzetijd zichtbaar en ook tastbaar. Een mooi symbool voor een tijd die tot de dag van vandaag voelbaar is in Kampen. Kampenaren kwamen dankzij de kogge overal om handel te drijven met andere Hanzesteden. Zo’n Zilveren Florijn uit Kampen legde ongetwijfeld vele kilometers af. Mooi dat dit stukje belangrijke geschiedenis met de viering van het Hanzejaar 2023 zichtbaar wordt.“

Officiële Herslag Florijn van Kampen 

Ter ere van het Hanzejaar 2023 is een officiële herslag van de Zilveren Florijn uit Kampen gelanceerd. Deze Zilveren Florijn staat symbool voor het Hanzejaar. Door de gunstige ligging aan de IJssel, de Zuiderzee en op de route naar de Rijn, had Kampen altijd al een sterke handelspositie. De Zilveren Florijn uit Kampen heeft een koers van 28 stuivers, net als de goudguldens van toen en werd zodoende ook wel Zilveren Goudgulden genoemd. Het grote zilverstuk was erg populair bij de internationale handel. Deze Zilveren Florijn werd in de periode van 1616 tot 1686 geslagen.

Als herslag verschijnt deze in Puur Zilver 1 en 2 Ounce en thematische verpakking en in Puur Goud 1 en 2 Ounce in houten cassette met genummerd Certificaat van Echtheid. Zeer beperkte oplage direct verkrijgbaar via www.knm.nl.

Noot voor de redactie Hoge resolutie-beeldmateriaal van de 800 jaar Hanzesteden uitgiften kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s03dd49314dc743238112648212d643dc Over de Koninklijke Nederlandse Munt Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur