'Variabele netwerkkosten treffen lage inkomens oneerlijk'

24 OKT 2024 16:02 | Windkracht5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Sandeep Punwasi

Aanleiding:
Stroomtarief gaat mogelijk op de schop: zuinig huishouden goedkoper uit | Klimaat | NU.nl

Netbeheer Nederland komt met een voorstel om de vaste kosten voor toegang tot het net variabel te maken. Het idee is dat huishoudens die slim met energie omspringen, zo beloond kunnen worden. 

Hoewel dit plan bedoeld is om de kosten voor energie rechtvaardiger te maken, kan dit ook juist andersom uitpakken. Huishoudens die over zonnepanelen en batterijen beschikken, profiteren. Zij kunnen hun zelfverbruik optimaliseren richting ‘nul op de meter’.  

Geen wasje tussen de middag

Maar de logica ‘ander gedrag, ander bedrag’ is niet voor iedereen mogelijk. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld niet in de gelegenheid zijn om een wasje te doen in de middag wanneer de zon schijnt. Zij blijven afhankelijk van piekmomenten, wanneer de stroom duurder is. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Berenschot gaat het om enkele tienduizenden huishoudens. 

Nu al moeite met de energierekening

Daarnaast is er nog een groep die niet profiteert: huishoudens die niet genoeg geld hebben om zonnepanelen aan te schaffen. Zij hebben nu al moeite om hun energierekening te betalen. Als de vaste kosten variabel worden en omhoog gaan, lukt dat niet meer. Daarmee houden ze nog minder geld over om te investeren in het omlaag brengen van hun energierekening.

De overheid moet hen met subsidies te hulp schieten, zodat de kloof tussen huishoudens met zonnepanelen, goede isolatie en elektrische auto’s en huishoudens die dat allemaal niet hebben, niet groter maar kleiner wordt. 

Sandeep Punwasi is energie-expert bij Windkracht5.

Meer binnen de rubriek Economie en geld