'Afspreken dat je van koop af mag zien als herstel van gebreken meer dan 15000 euro kost'

22 OKT 2024 09:24 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Christa Verploeg

Aanleiding:
Huizenkoper ziet af van voorbehoud van financiering op verhitte woningmarkt

Huizenkopers bieden weer vaker zonder voorbehoud van financiering op een woning. Ook laten zij vaker een bouwkundige keuring achterwege. Juridisch dienstverlener DAS ziet dat geschillen over de aan- en verkoop van woningen vaak gaan over het niet (tijdig) kunnen verkrijgen van financiering, het bestaan van verborgen gebreken, of verweer voeren tegen het inroepen van de boeteclausule.

Veel geschillen kun je voorkomen door vooraf duidelijke afspraken te maken en die ook schriftelijk vast te leggen in de koopovereenkomst. Een bouwkundige keuring van de woning is geen overbodige luxe en geeft ook invulling aan de wettelijke onderzoeksplicht die een koper heeft.

Voor een bouwtechnisch onderzoek is niet altijd tijd, zeker niet met deze krapte op de huizenmarkt. Daarom adviseer ik om een bepaling in de koopovereenkomst op te nemen. Beding bijvoorbeeld dat je het recht hebt om de koop te annuleren als uit een bouwkundig onderzoek blijkt dat de herstelkosten van de gebreken aan de woning hoger zijn dan 15.000 euro.

Als koper van een bestaande woning heb je een plicht om de staat van de woning te onderzoeken. Na overdracht zijn gebreken in principe de verantwoordelijkheid van de koper.

Meldingsplicht

Bij een verborgen gebrek kan dit anders liggen als de koper niet aan zijn onderzoeksplicht heeft voldaan. De verkoper moet melding maken van alle gebreken welke je als koper niet direct kan zien. Dit noemen we de mededelingsplicht. Vraag als kopende partij dan ook altijd of er (verborgen) gebreken aan de woning kleven en leg dit schriftelijk vast. 

Als de verkoper verborgen gebreken niet meldt omdat hij er geen weet van heeft, kun je hem soms toch aansprakelijk stellen als je na de levering een gebrek ontdekt. Dit hangt af van de ernst van het gebrek. Een ernstig gebrek, zoals een rot dak, kan een normaal gebruik van je huis onmogelijk maken. Voor minder ernstige gebreken moet je kunnen bewijzen dat het gebrek al vóór de koop of overdracht bestond, dat de verkoper hiervan op de hoogte was en het niet heeft gemeld, en dat jij als koper je onderzoeksplicht hebt vervuld.

Afbeelding via iStock credits vm

Meer binnen de rubriek Economie en geld