Cinemien brengt twee nieuwe films van Ramón Gieling en DOXY Films uit

28 JUL 2022 14:32 | CINEMIEN

Regisseur en scenarioschrijver Ramón Gieling en DOXY Films verbinden zich voor twee nieuwe films exclusief aan Cinemien. “L’AMOUR/LA MORT” is de derde film van Ramón Gieling en DOXY Films die distributeur Cinemien zal uitbrengen. Deze verreikende film dient als afsluiter van een trilogie met voorafgaande titels “Over Canto” en “Erbarme dich - Matthäus Passion Stories”. Met wonderbaarlijke getuigenissen van bijzondere personages en iconen uit de muziekgeschiedenis, boren de drie films een diepere en irrationale laag in ons bewustzijn aan.  

In “L’AMOUR/LA MORT” worden de geheimen van liefde, leven, en lijden tastbaar gemaakt; de labyrintische constellatie van bijzondere personages, aangrijpende liefdesgeschiedenissen, muziek en tot leven gebrachte schilderijen smeden deze film tot een hallucinerende reis. Met Dirk de Wachter, Erando González, Ivo van der Bilt, Michel Guillot, Mohamed el Bachiri e.a.

Ook Ramón Gieling’s tweede nieuwe film, “PAUL BLANCAdeze film redt je leven” - is met dezelfde ongecensureerde passie gemaakt. Het is niet alleen de ontmoeting tussen de filmmaker en de controversiële fotograaf; het is vooral een film waarin leven, lijden en kunst steeds ingrijpender met elkaar versmelten, met de dood als een groot slotakkoord. Paul Blanca was de enige internationale ‘concurrent' van fotograaf en icoon Robert Mapplethorpe. In de film wordt het ontroerende raadsel, hoe vrouwenman Blanca werd omarmd door iconen uit de gay-wereld, ontrafeld door Hans van Maanen, Erwin Olaf, Hans Kemna, Rob Malasch, Henk van Dijk e.a.  

Cinemien Directeur Ian van der Putten: “Wij zijn trots en vereerd om aan te kondigen dat de multidisciplinaire kunstenaar Ramón Gieling zich voor zijn komende twee films opnieuw bij Cinemien aansluit. Met Ramón zijn werken voegen wij artistiek doeltreffende en unieke audiovisuele kunstwerken toe aan onze catalogus. Ramón zijn films sluiten perfect aan bij de waarden van Cinemien en het unieke karakter van het Nederlandse filmcircuit op het gebied van arthouse.”

Een vertrouwde samenwerking tussen DOXY, Ramón en distributeur Cinemien gebaseerd op een sterke en gedeelde drang om de grenzen van de genres te onderzoeken en waar nodig te slechten. 

 

“L’AMOUR/LA MORT” is mede tot stand gekomen door: De Netherlands Film Production Incentive, Het Nederlands Filmfonds, CoBO & NPO-fonds. “L’AMOUR/LA MORT” zal op 24 september tijdens het Nederlands Film Festival in première gaan en vanaf 6 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. “PAUL BLANCA, deze film redt je leven” is mede tot stand gekomen door: Het Nederlands Filmfonds, Het Amsterdam Fonds voor de Kunst & Stan Schram Over Cinemien:Cinemien is een onafhankelijke, all-rights filmdistributeur die al meer dan 40 jaar professionaliteit verenigt met liefde voor films en een scherpe neus voor nieuw en opkomend talent. In Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Israël, Spanje en Zweden brengt Cinemien films uit in de bioscoop, VOD en TV. Cinemien bracht al eerder succesvolle Nederlandse films naar de bioscoop zoals “Kapsalon Romy“ (Mijke de Jong), “Layla M.” (Mischa Kamp), en “Doof kind” (Alex de Ronde). Over DOXY Films: DOXY is een toonaangevend onafhankelijk film- en televisiebedrijf voor documentaires, fictie en projecten daar tussenin – of het nu gaat om een straatopera, dansdocumentaire of muziekfilm. Ook hebben we, na documentaires als ‘’Becoming Zlatan’’ en “Louis”, ons speelveld verbreed met sport-gerelateerde films. Het uitgangspunt van DOXY is verbinding van relevante onderwerpen met een originele, visuele stijl in samenwerking met gevestigde en opkomende (internationale) filmmakers. Over Ramón Gieling: Ramón Gieling is een Nederlandse filmmaker, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. In de jaren zeventig doorliep hij de Arnhemse kunstacademie als autonoom schilder, graficus en fotograaf. Maar al in die periode verlegde hij zijn werkterrein naar het maken van toneel en speelfilms.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur