Weekverwachting: wisselvallige start van oktober

29 SEP 2024 11:56 | Weeronline

Na een droge en zonnige zondag keert het wisselvallige weerbeeld terug. De bewolking heeft de overhand en van tijd tot tijd trekken regengebieden over het land. Ook staat er een stevige wind. Later in de week wordt het rustiger en droger. De temperatuur komt de hele week uit op 15 of 16 graden.

Het weerbeeld ziet er de komende dagen wisselvallig uit. Tot en met woensdag krijgen we te maken met een actieve depressie en het bijbehorende regengebied trekt maandag van zuidwest naar noordoost over het land. Vooral in de middag is het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. De zuidoostenwind is merkbaar aanwezig en het wordt 15 of 16 graden.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag blijft flink regenen en ook de naar zuidwest draaiende wind is duidelijk aanwezig. Boven land is de zuidwester vrij krachtig, aan zee soms hard, windkracht 5 tot 7. Aan de west- en zuidwestkust komen zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur.

Dinsdag talrijke (plens)buien

De eerste dag van oktober, dinsdag, verloopt sterk wisselvallig. Vooral in het westen, noorden en midden komt het tot stevige plensbuien en lokaal is ook onweer mogelijk. In de kustgebieden kan weer veel regenwater vallen en na een regionaal kletsnatte september gaat de nattigheid dan ook in oktober verder. In het zuiden valt het met de nattigheid mee en schijnt ook af en toe de zon. De zuidwestenwind is nog steeds duidelijk aanwezig en het wordt 15 of 16 graden.

Ook woensdag komt het nog tot enkele buien, maar de buien zijn al minder talrijk en ook de zon breekt geregeld door. Aan de temperatuur verandert weinig, want opnieuw is het 15 of 16 graden.

Aantal dagen rustig najaarsweer

Vanaf donderdag schakelen we een aantal dagen over op een rustig weertype. In de steeds langer wordende nachten kan bij weinig wind op uitgebreide schaal nevel en mist ontstaan en is het nog even afwachten of dit overdag wel allemaal oplost. Waarschijnlijk verlopen de ochtenden grijs, maar vooral tijdens de middaguren breekt de zon af en toe door. De temperatuur komt dagelijks uit op 15 of 16 graden, maar mocht het onverhoopt lang mistig blijven, dan is het vanzelfsprekend kouder.

Ook de nachten worden kouder en vooral in de nacht naar vrijdag kan de temperatuur landinwaarts dalen naar waarden rond het vriespunt. Dit kan de eerste nachtvorst op normale waarnemingshoogte (1,5 meter hoogte) na de zomer opleveren. Vorst aan de grond hebben we al eerder gehad en dat was ook deze zondagochtend het geval.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/29-9-2024-weekverwachting

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws