'Leiders met andere achtergronden nodig om personeelstekorten op te lossen'

28 FEB 2023 09:01 | Ebbinge

Dit is een expertquote van Britt Blomsma, Directeur, Ebbinge.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  ‘Tandje erbij kan niet meer’, rechters en officieren dreigen met stakingen

Trouw, FD en Skipr zijn maar een greep uit de nieuwsmedia die afgelopen weken schreven over het nijpende personeelstekort. Onhoudbare werkdruk en tekorten zijn niet langer alleen het probleem van zorg en onderwijs. Ook in de techniek, horeca en zelfs onder rechters en Officieren van Justitie trekt men aan de bel en dreigen stakingen.

Een veel genoemde oplossingsrichting: iedereen moet gewoon wat meer werken. Maar dat willen en kunnen de meeste mensen helemaal niet. Zij hebben het naast hun werk hartstikke druk met de zorg voor kinderen, vrijwilligerswerk, mantelzorg, en het uitrusten van dit alles.

Er zijn nieuwe oplossingen nodig. Oplossingen die we nu niet bedenken. Daarvoor hebben we andere leiders nodig, aanvullend op de ervaren experts die er nu zijn. Leiders met ervaring in andere sectoren, een andere achtergrond, vanuit een andere generatie, met een andere kijk. Zij worden niet gehinderd door bestaande gewoontes en patronen, hebben nog geen blinde vlekken en durven ons alle vragen te stellen die wij onszelf niet meer stellen.

Nieuwe leiders kunnen verfrissende ideeën aandragen en disruptieve veranderingen voorstellen. De kans is groot dat we zo nieuwe manieren van werken vinden en het personeelstekort in ieder geval deels oplossen. Wederom een goede stimulans voor meer diversiteit aan de top.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Ebbinge

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Diversiteit