Opnieuw Nederlanders in de race voor Europese Uitvindersprijzen

07 MEI 2019 10:30 | Shepard Fox Communications

Opnieuw Nederlanders in de race voor Uitvindersprijzen Europees Octrooibureau

 ·       Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur genomineerd voor European Inventor Award 2019 categorie MKB voor technologie die aangroei van zeeorganismen (biofouling) voorkomt

·       Nederlandse uitvinders Alexander van der Lely en Karel van den Berg finalist in de categorie Industrie voor de European Inventor Award 2019 voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde melkrobot

·       De winnaars in de vijf categorieën van de jaarlijkse Uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB) worden op 20 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen.

 München, 7 mei 2019: Al een paar jaar op rij scoort Nederland goed met nominaties (en winnaars) voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Dit jaar zijn er nominaties in de categorieën MKB en Industrie voor de prestigieuze European Inventor Award 2019. De materiaalwetenschapper Rik Breur is genomineerd voor zijn uitvinding van een zelfklevend antifouling tapijt. De ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn genomineerd voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde melkrobot, zo is vandaag bekendgemaakt. In totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Op 20 juni wordt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen de winnaar per categorie bekendgemaakt.

Rik Breur: zelfklevend antifouling tapijt

De uitvinding van Rik Breur voorkomt aangroei op schepen van zeeorganismen zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor giftige verfstoffen, bespaart dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen. Breur zag de negatieve gevolgen van biofouling voor het milieu en was vastbesloten een groene oplossing te vinden. Het gepatenteerde Finsulate Antifouling bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het zelfklevend tapijt wordt op de romp van het schip aangebracht en leidt niet tot weerstand door nauwgezette hydrodynamiek. “Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

Alexander van der Lely en Karel van den Berg: volledig geautomatiseerde melkrobot

De uitvinding van Alexander van der Lely en Karel van den Berg biedt voordelen voor zowel de koe als de veehouder voordelen. De koeien zijn verbonden met high-tech machines maar behouden hun bewegingsvrijheid. Zij bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden, zonder dat er enig menselijk handelen aan te pas komt. Het systeem is bovendien een waardevol instrument voor monitoring en het verzamelen en analyseren van gegevens. De koe-vriendelijke melkrobot komt het dierenwelzijn ten goede, verhoogt de melkopbrengst, reduceert arbeidskosten en helpt boeren bij een efficiëntere bedrijfsvoering. Het familiebedrijf Lely, dat ‘de Astronaut’ introduceerde, is marktleider in geautomatiseerde systemen voor het melkveebedrijf en werkt met veehouders in meer dan 40 landen. “Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen”, aldus EOB-voorzitter António Campinos. “Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt.”

###

 

Meer binnen deze rubriek