Minister Hadja Lahbib ontvangt Belgische 10 euro herdenkingsmunt voor 75 jaar NAVO

03 APR 2024 09:26 | Koninklijke Munt België

De Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib ontving in het hoofdkwartier van NAVO te Brussel, officieel de nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 10 euro, ter ere van 75 jaar NAVO. De munt wordt door de Koninklijke Munt van België uitgegeven om het jubileum van deze belangrijke intergouvernementele organisatie extra te benadrukken. De uitgifte is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be.

De munt werd vandaag officieel door Muntmeester Giovanni Van de Velde, overhandigd aan Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib op het hoofdkwartier van de NAVO te Brussel.

“Het is voor mij een eer om deze herdenkingsmunt in ontvangst te nemen, die niet alleen symbool staat voor het 75-jarig bestaan van de NAVO, maar ook voor het hechte partnerschap tussen het Bondgenootschap en België, stichtend lid en gastland van het Bondgenootschap. Deze munt markeert een belangrijk jubileum voor de NAVO, die al 75 jaar de veiligheid van onze burgers garandeert. De NAVO heeft ook bijgedragen tot de consolidatie van de democratie en de welvaart in Europa. Samen zijn we erin geslaagd conflicten te voorkomen en de vrede te bewaren voor een miljard burgers.”, verklaart de Minister.

Omdat veiligheid in het dagelijks leven cruciaal is voor het collectieve welzijn, heeft de NAVO tot doel de vrijheid en veiligheid van haar lidstaten te garanderen met politieke en militaire middelen. De samenwerking lijkt actueler dan ooit, nu Zweden zopas als 32ste lidstaat is toegetreden tot de NAVO. Reden genoeg om stil te staan bij het 75ste jubileum van deze organisatie. Zodoende brengt de Koninklijke Munt van België nu een exclusieve zilveren 10 euromunt uit ter ere van 75 jaar NAVO.

75 jaar NAVO

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een internationale en intergouvernementele organisatie die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. De grondslag is te vinden in het gezamenlijk verweer van verschillende Westerse landen ten opzichte van externe dreigingen. De basis is het Noord-Atlantische Verdrag dat op 4 april 1949 in Washington D.C. werd getekend.

NAVO hoofdkantoor in Brussel

Het NAVO-hoofdkwartier of NATO HQ is na eerdere vestigingen in Londen en Parijs, sinds 1967 permanent neergestreken in Brussel. Alle politieke en administratieve functies, zoals de Noord-Atlantische Raad (NAC), het kabinet van de secretaris-generaal van de NAVO en de kantoren van de nationale delegaties van de 32 lidstaten, kantoren van de verbindingsofficieren en diplomatieke missies van 19 partnerlanden, de centrale administratie, het internationaal secretariaat en de internationale militaire generale staf zijn hier – aan de A201 vlakbij Brussels Airport - gehuisvest.

Een zilvermunt ter reflectie op 75 jaar Atlantisch Pact

Op de beeldzijde van de munt treft u het embleem van de NAVO, geprojecteerd over een globe en opgebouwd uit verscheidene puntjes om het intergouvernementele aspect van de organisatie te benadrukken. Weergegeven is de afkorting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in het Engels, Nederlands en Frans. Ook het jubileum zelf is uitgeschreven in deze drie talen. Rondtekst: NATO * NAVO * OTAN * 75 YEARS * JAAR * ANS, met telkens de NAVO-ster als spatiëring. De munt is ontworpen door Iris Bruijns. De zilveren munt wordt geslagen in de allerhoogste kwaliteit Proof en geleverd in een etui met genummerd Certificaat van Echtheid. De oplage is beperkt tot slechts 3.000 exemplaren wereldwijd.  

De uitgifte is vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid